«Карпати» не виступатимуть у Другій лізі України. «Карпати» виступатимуть у Другій лізі. Новини, які начебто суперечать одна одній.  Тож футбольна ситуація по-львівськи добряче заплутала Україну. Навіть вболівальники зі стажем, експерти не можуть до кінця зрозуміти, що відбувається.

Отже, скільки тепер у Львові «Карпат», де вони виступатимуть і чи виступатимуть. А, головне, які з них є саме тими «автентичними» «Карпатами», - у матеріалі «Вголосу»

«Карпати», яких немає

Футбольний клуб «Карпати (Львів), який минулого сезону виступав у групі А Другої ліги, цього разу не отримав атестату. Іншими словами – на професійному рівні його немає.

Це ті «Карпати», які прийнято вважати справжніми (в юридичному аспекті так воно і є) і які вилетіли з Української Прем’єр-ліги за підсумками сезону-2019/2020. Після цього команда опинилася аж у Другій лізі. Це ті «Карпати», власниками яких упродовж тривалого періоду були всім відомі Петро Димінський та Ігор Коломойський – 50 на 50 відсотків.

Із травня 2020-го року львівський клуб належить футбольному агенту Олегу Смалійчуку, який викупив частку у бізнесмена Петра Димінського (той володів «Карпатами» з 2001-го року). Тоді ж до «Карпат» приєднався відомий журналіст Сергій Болотніков, який зайняв посаду директора зі стратегічного розвитку та сміливо задекларував «побудову клубу без олігархів».

Футбольна організація мала заробляти сама на себе без підтримки власника. Таку ідею у різних форматах застосовують у деяких європейських клубах, але в наших реаліях вона наразі не працює. Невідомо, чи визнав це Болотніков, але факт припинення існування цих «Карпат» підтвердив: «Так, ми не подавали заявку». І пообіцяв все пояснити у спеціальній заяві найближчим часом.

З іншого боку, таким був і один із сценаріїв Олега Смалійчука і компанії. Саме так вони планували «видерти» клуб від Ігоря Коломойського, який відмовлявся від будь-яких контактів, не йшов на найменшу співпрацю. А маючи 50% власності, міг блокувати всі ініціативи, а також претендував на дохід від потенційної фінансової діяльності, які проводила винятково інша сторона.

Смалійчук і Болотніков упродовж року говорили, що в них є якийсь «план Б». Його деталей не повідомляли. Тому наразі конкретно про нього нічого не відомо.

«Карпати», які є

Але без «Карпат» Друга ліга не залишиться. Йдеться, про ТОВ «ФК Карпати». Торік її створила компанія «Західний Буг», яку пов’язують з бізнесменом Володимиром Матківським – власником ТзОВ «Радехівський цукор». Подейкують, що в нього хороші взаємини та бізнесове партнерство з міським головою Львова Андрієм Садовим.

Цей «різновид» «Карпат» активно підтримали ветерани львівського футболу, офіційна футбольна влада Львівщини. Головний тренер команди - Андрій Тлумак, генеральний директор – легенда місцевого футболу Степан Юрчишин.

Минулий сезон, як і вимагає регламент, «Карпати» провели в аматорській лізі України, після чого отримали дозвіл на професійний статус. Зараз до команди приєднуються добре відомі футболісти-ветерани Денис Кожанов, Андрій Ткачук та інші. Ведуть переговори з 36-річним Ігорем Худоб’яком, який у перспективі може стати одним із менеджерів клубу.

У планах – стрімкий підйом щаблями футбольної драбини для того, щоби через декілька років виступати в Українській Прем’єр-лізі. Ну, і, зрозуміло відроджувати славу колишніх «Карпат».

І… ще одні «Карпати»

Зберегли місце у Другій лізі ще одні «Карпати» – з Галича Івано-Франківської області. Їх раніше пов’язували з Олегом Смалійчуком, були чутки про їхнє злиття з львівськими «Карпатами». І начебто саме вони мали стати частиною «плану Б», про який згадано вище.

Галичани минулого сезону реально претендували на вихід із Другої ліги у Першу. У такому випадку саме на базі цього клубу з його переведенням до Львова планували гучне відродження «Карпат» – з поверненням історичної емблеми й іншими атрибутами.

Однак план не спрацював відразу з декількох причин. По-перше, Галич у Першу лігу так і не пробився. По-друге, Львівська асоціація футболу на чолі з її головою Олександром Шевченком навідріз відмовлялася визнавати львівським клуб із сусідньої області. По-третє, за чутками, імпульсивний Смалійчук у підсумку посварився з номінальним президентом галицького клубу Володимиром Магалем.

Що далі буде з галицькими «Карпатами» і які футболісти там виступатимуть  – наразі невідомо. Тільки зазначимо, що у попередньому сезоні склад команди був майже на 90% львівським, на чолі з головним тренером Романом Гнатівим, теж зі Львова.

Чому не відбулося об’єднання

Упродовж певного часу від початку року ходили чутки про об’єднання всіх «карпатівських» зусиль в єдиний проєкт. І такі переговори справді вели. Відомо, що Олег Смалійчук неодноразово зустрічався з Володимиром Матківським.

Частково карти такій ідеї сплутав уже згаданий вище невихід галицьких «Карпат» у Першу лігу. Це логічно: в стратегічному плані за крок до Прем’єр-ліги було би легше об’єднуватися, та й вигідніше для всіх.

Зараз про жодне об’єднання не йдеться. Це у коментарі «Вголосу» підтвердив і генеральний директор друголігових «Карпат» Степан Юрчишин: «Інших «Карпат», крім наших, немає. Жодних переговорів щодо об'єднання з кимось немає. Команда, яка грала в Другій лізі, розформована».

Він також підтвердив, що фінансування клубу на хорошому рівні, з цим проблем немає, будується нова база. Крім цього, «Карпати» планують узяти в оренду стадіон «Україна, де хочуть зробити ремонт. Поки що не капітальний.

«Ми йдемо своїм шляхом. Є мета у клубу, у президента, який поставив завдання. Думаю, ми його виконаємо. Щодо назви, то хочемо залишити «Карпати», але є нюанси. Юристи над цим працюють. І емблеми поки що немає. Але сподіваюся, що вирішимо це питання», – підсумував Степан Юрчишин.

Що маємо на теперішній момент? «Карпати» Тлумака-Юрчишина без жодної сторонньої допомоги спробують одразу вийти у Першу лігу, залучивши до складу відомих і досвідчених футболістів. «Карпати» Смалійчука-Болотнікова – вже не існують, що буде далі – невідомо. Ну, і десь з боку «Карпати» (Галич), але зараз вони вже не мають стосунку до «загадкових» перипетій львівського футболу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ