В окупованому Криму незаконно утримують 34 громадян України, на території Росії - 35 українців і 24 військових українських моряків, яких захопили в полон у Керченській протоці.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради України Людмила Денісова, передає прес-служба омбудсмена.

Вона наголосила, що за 5 років війни, яку розв’язала Росія на Донбасі, 10 тисяч людей вбито та 24 тисячі поранено. Також відомо про більше ніж 500 заручників та зниклих безвісти через збройну агресію РФ на сході України.

«34 громадянина України незаконно утримуються в пенітенціарних установах на території тимчасово окупованого Криму, та 35 - на території Росії», - сказала вона.

Багатьом з них не надається медична допомога та належні умови тримання. Вона нагадала, що 20-річний політв’язень Павло Гриб перебуває у критичному стані та потребує лікарського втручання. Також Едем Бекіров - інвалід першої групи, не отримує щоденного медичного догляду.

За словами Денісової, місце перебування Володимира Балуха досі залишається невідомим. Крім того, омбудсмен нагадала, що троє моряків під час захоплення російською стороною були поранені і їм потрібне термінове лікування.

Нагадаємо, що одному з військовополонених українських моряків у Росії призначили операцію.

Як писав «Вголос», адвокат під час засідання просив суд змінити запобіжний захід своєму підзахисному, заявивши про ряд захворювань Бекірова.

ІА "Вголос": НОВИНИ