Чи готова Україна працювати над тим, щоб ставати лідером європейської політики і що потрібно для того, щоб зберегти цілісність держави й не допустити звуження кільця навколо України, розповів в етері програми «Говорить Великий Львів» на телеканалі NTA лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

На його думку, Україні давно потрібно було в європейському векторі впроваджувати проєкт Балто-Чорноморського союзу, щоб допомагати нашим союзникам. А вони могли допомогти нам у цьому складному світі – світі, де панує закон джунглів і кожен грає за себе.

«Мене не здивували, а розчарували ті сигнали, які ми отримали після саміту східного партнерства в Брюсселі, учасником якого був президент України Володимир Зеленський. На жаль, реальних конкретних позитивів Україна досягнути не зуміла. У мене складається враження, що кільце навколо України звужується. Це прослідковується не завдяки аналізу офіційних повідомлень, а інформації, що з’являється в міжнародній пресі», – зазначив Тягнибок.

Лідер «Свободи» каже, що і США, яких ми вважали нашими союзниками, і європейські країни, зокрема Франція та Німеччина усе частіше починають згадувати про необхідність виконання Мінського протоколу. А це буде для України катастрофою, оскільки писався він в Кремлі, а підписати його з української сторони Порошенко делегував Кучму, Медведчука і Шуфрича.

«Прикро, що суспільство не знає, що написано в тих міжнародних договорах, в законі про особливий статус Донбасу як частини міжнародних домовленостей», – підкреслив Тягнибок.

Він акцентував увагу на тому, що 2 грудня цього року українські парламентарі 317 голосами проголосували за продовження дії закону про особливий статус Донбасу. Відповідно – США, Німеччина, Франція і Московія кажуть, що тим самим Україна підтвердила, що цей закон має виконуватися рано чи пізно.

Олег Тягнибок проаналізував деякі статті закону. Зокрема, зазначив, що в статті 3 вказано, що українська держава гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінально-адміністративної відповідальності та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей.

Він вважає, що це повна амністія для всіх бойовиків.

У статті 5 йдеться про те, що мають відбутися вибори, а депутатські повноваження не можуть бути припинені достроково, тобто ні суд, ні парламент протягом п’яти років не зможе припинити повноваження цих депутатів. Це буде неможливо навіть у випадку, якщо вони порушуватимуть українське законодавство.

Також у законі сказано, що в деяких районах Донецької та Луганської областей запроваджується особливий порядок призначення керівників органів прокуратури і судів, тобто вчорашні бойовики обиратимуть суддів і прокурорів на цих територіях, які не будуть підпорядковані Києву.

У статті 9 йдеться про створення загонів самооборони міліції, а не поліції, які підпорядковуватимуться міському чи селищному голові, а не міністру внутрішніх справ України. Відповідно до закону, формуватимуть ці загони із осіб, які проживають на цих територіях, а це – сьогоднішні та вчорашні бойовики.

«І за весь цей безлад Україна ще й платитиме, – обурюється Тягнибок. – Адже в законі написано, що фінансування Донецької та Луганської областей буде першочерговим і стовідсотковим».

Тема про закон замовчується, бо вона не вигідно про це говорити «слугам», ОПЗЖ, опозиції. Єдина «Свобода» за це не голосувала, коли Порошенко стартував закон.

«Зеленський критикує Порошенка, але у Брюсселі підтвердив, що ми будемо виконувати Мінські домовленості. Каже, що хоче провести референдум. Але це маніпуляція, а не прагнення зберегти Україну і не виконувати Мінських угод. Це буде зроблено для того, щоб виправдати здачу України. Я переконаний, що тільки боротьба за свою незалежність і збереження самостійності, боротьба з владою, яка погоджується йти на ці капітуляційні рішення, можуть врятувати нашу країну. Нація не повинна цього допустити», – впевнений Олег Тягнибок.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ