Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

«Загалом ми можемо сказати, що вчорашній день – це початок кінця радянської медицини. Ми починаємо вибудовувати нову модель і ця розбудова буде відбуватись поступово. Тому одразу хочу заспокоїти всіх хворих та лікарів, що жодних не планується закриттів лікарень, скорочення персоналу чи якихось речей, пов’язаних з оплатою послуг і т.д.», - пояснив він.

З 1 січня 2018 року плануються зміни на первинній ланці лікарів, серед яких сімейні, терапевти та педіатри: «З 1 січня 2018 року ми плануємо розпочати зміни на первинній ланці, там, де хворий вперше приходить до лікаря. Це сімейний лікар, лікар-терапевт чи педіатр. От власне з таким лікарем кожному із нас треба буде укласти угоду на протязі двох років. Угода про те, що лікар нас буде лікувати, і, відповідно, кошти за нас будуть приходити вже безпосередньо до цього лікаря від держави. Якщо ж вирішите змінити лікаря, то зможете перейти до того лікаря, який вам подобається більше, при чому не залежно від того, в якому районі чи місті він надає цю медичну допомогу».

Якщо раніше медичний заклад фінансувався державою із урахуванням тарифної сітки, то зараз це робитиметься із податків.

«Якщо раніше медзаклад отримував кошти, враховуючи те, яка є тарифна сітка і скільки там ліжкомісць, то зараз ми, купуючи будь-які речі, платимо податок. З нього виокремлюється сума, яка йде на охорону здоров’я. На первинну ланку виокремлюється в цьому році 370 грн, в наступному – 450. А це означає, що туди, куди ми прийдемо, туди й прийдуть наші гроші державні», - зазначив Роман Ілик.

Як відомо, Верховна Рада проголосувала у другому читанні закон про медичну реформу.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ