Ще з 2007 року між місцевими мешканцями та інвестором ТОВ «Спортивний клуб «Сокіл» триває боротьба за земельну ділянку на вулиці Кульчицької. В той час, як жителі добиваються надання території статусу сквера, апеляційний суд вже вкотре скасовує це рішення. Багаторічна боротьба за землю набирає все нових обертів.

У понеділок, 13 червня, Львівський окружний адміністративний суд не дозволив створення скверу на вулиці Олени Кульчицької, скасувавши ухвалу від 21 червня 2018 № 3615 «Про підтримку місцевої ініціативи «Про надання статусу скверу громадському простору за адресою: вул. О. Кульчицької, 18», про це йдеться на  сайті Львівської міської ради. 

На що місцеві мешканці одразу відреагували негативно та почали виступати проти бажань забудовника. Один з активістів - Володимир Бебяк, який бореться за збереження скверу на земельній ділянці. 

«В понеділок апеляційний суд  підтримав рішення про скасування поділу земельних ділянок між сквером. Відповідно, скасовано рішення про надання статусу скверу земельній ділянці. Хочу наголосити, що ця ділянка належить територіальній громаді, а не є приватною», - зазначає активіст. 


За його словами, такі затяжні судові процеси відбуваються для того, щоб мешканці втомилися від постійних конфліктів та дали згоду на рішення суду. Утім, він разом з іншими мешканцями налаштовані вкрай рішуче. 


«Якщо вони скасували рішення про сквер, то значить буде нове рішення від міської ради. І це триватиме до тих пір, доки вони нарешті зрозуміють, що боротися за якусь ефемерну ділянку, особливо в той час, коли війна, - не дуже патріотично. Наступні наші кроки - продовжувати відстоювати право на сквер в судах. Адже ці всі рішення, які прийняв суд, ще не дають право на будівництво. Тому ніякі затягування часу нічого не змінять, - наголошує активіст.  

Нагадаємо, що у 2018, проект скверу став одним із переможців Громадського Проекту, що фінансується громадським бюджетом міста.

Після чого, 21 червня 2018 року була прийнята ухвала міської ради № 3615 про підтримку місцевої ініціативи і надання статусу скверу громадському простору за адресою: вул. Кульчицької, 18. Однак, ця ухвала була оскаржена ТзОВ «Спортивний клуб «Сокіл» у Львівському окружному адміністративному суді.

З бюджету на нього виділили 500 тис. грн, і вже у 2019 році зробили тротуар та алею. Інші роботи, як-от встановлення вуличних меблів та освітлення, мали продовжити цього ж року. 

«Прекрасна зелена зона на Кульчицької останні 10 років була занедбана орендарем, який мав намір її забудувати. Громада відстояла цю зону та ініціювала надання їй статусу скверу. Наступним кроком буде облагородження території в інтересах громади та парафіян Храму Всіх Святих Українського Народу, що знаходиться поруч. Сквер включатиме якісне покриття, освітлення, лавочки, смітники тощо», - кажуть мешканці.


Депутатка Уляна Пак вважає, що рішення суду є абсолютно безпідставним і несправедливим:

«Коли відбувається суддівська реформа і одночасно приймаються такі рішення: проти громади та на користь потенційного забудовника – для мене це шок і тотальне розчарування. Ми все одно будемо продовжувати нашу боротьбу і оскаржимо рішення окружного адміністративного суду. Йдеться не про приватні інтереси, це важливе питання для громади».

 

Депутат від «Варта» Ігор Зінкевич вважає,  що місцеві мешканці мають право на власний громадський простір. 



«Дійсно, колись суд давав вказівку на будівництво. Ця війна триває ще з 2007 року і до сьогодні. На нинішьньому етапі було скасовано рішення Львівської міської ради про надання земельній ділянці статусу скверу. Я думаю, що цей сквер дійсно варто було б зробити. Зокрема, саме в цьому місці, оскільки у жителів цього району таких місць небагато, - зазначає Зінкевич.

Чи вдасться людям вберегти майбутній сквер від забудов тепер залежатиме від рішення апеляційного суду. Тож чи відвоюють місцеві мешканці право на збереження скверу та скільки ще триватимуть суди питання часу. Проте таке свавілля забудовників завжди залишатиметься під нашим пильним оком та очима громадськості Львова. 

Читайте на ІА «Вголос» також: 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ