У Львівському адміністративному суді відбулося підготовче засідання за позовом трьох депутатів Миколаївської міської ради (Андрія Баранецького, Богдана Ткача та Михайла Галущака) щодо скасування рішення виконкому м. Миколаєва про укладення договору зі сміттєвою фірмою “Екотех”, яку пов'язують із сміттєвою фірмою “Грінера”. Інтереси міської ради представляв керуючий справами виконавчого комітету Юрій Шпак.

2017 року місті провели кілька громадських слухань і є рішення миколаївської міської сесії про розірвання договору зі сміттєвою фірмою «Екотех», яка завозить на місцевий полігон львівське сміття. За словами активістів, міська влада та фірма «Екотех», імовірно, вступили у змову і судом першої інстанції скасували рішення депутатів і громади.

У суді жителі Миколаєва вимагали у судовому порядку скасувати рішення виконавчого комітету, адже на їхню думку, львівське сміття на місцевому сміттєзвалищі захоронюється з порушенням екологічного законодавства і це перетворює їхнє місто на «другі Грибовичі».

Активісти зазначають, що сміття висипають просто у піщаний кар’єр.

Влітку місцеві жителі, виступаючи проти цього, навіть перекривали міжнародну трасу Київ-Чоп. Та реакції ні міських, ні обласних чиновників, крім як засудження протесту, не було.

На сміттєзвалищі у м. Миколаєві утворилось інфільтратне озеро.

Справу розглядає суддя Москаль Р. М. Наступне засідання відбудеться 2 листопада о 15.00.

Зазначимо, що за сміттєву ситуацію у Львівській області відповідальність на себе взяла обласна державна адміністрація, яка не раз ставила у приклад миколаївське сміттєзвалище як зразкове.

https://www.youtube.com/watch?v=s6iY0Rx6-vM&feature=youtu.be

 

https://www.youtube.com/watch?v=SUprrCX_npI&feature=youtu.be

11 травня під час прес-конференції на миколаївському сміттєзвалищі засновник сміттєвої фірми «Грінера», яка обслуговує сміттєзвалище,  Богдан Михалусь відмовився пити воду з криниць місцевих жителів. Рівень нітратів цієї води у 5...7 разів більший за норму.

17 січня 2018-го на Миколаївському сміттєзвалищі компанія «Грінера Україна» відвантажила понад 300 тонн сміття, попри 120 тонн, які дозволені угодою (рішенням сесії Миколаївської міської ради дозволено 60 тонн).

ІА "Вголос": НОВИНИ