6 лютого 2020 року у Львівському палаці мистецтв відбулася презентація книжки «Собор Бориса Возницького. Спогади, роздуми», яку упорядкувала дочка великого хранителя національної культурної спадщини Лариса Возницька-Разінкова.

На заході виступив заступник Голови ВО «Свобода» Олег Панькевич. За словами свободівця, Борис Возницький, попри свої великі заслуги в порятунку національної спадщини, був надзвичайно скромною людиною. «Усі розуміли, що Борис Возницький робив те, чого ніхто інший не зможе зробити. У своїх спогадах він пише, що в певний момент усвідомив: порятунок нашої національної спадщини – це його призначення, його доля. Цій справі він присвятив усе своє життя», – зазначив Олег Панькевич.

За словами Олега Панькевича, Борис Возницький наприкінці життя написав, що все частіше зустрічається з людською нікчемністю, з нерозумінням.

«Уже маємо незалежну державу, яка мала би дбати про національну спадщину, мала би підтримати Возницького. Але, як він писав у своїх щоденниках, церкви горять, замки продаються, відбувається геноцид української культури… Коли не стало Бориса Возницького, почалися спроби знищення його спадщини. Буквально невдовзі після його смерті розгорівся скандал із батальними полотнами Альтомонте, які чиновники з адміністрації президента вирішили забрати з галереї й подарувати Польщі. Тоді великими зусиллями вдалося зберегти картини. Але посягання на спадщину Возницького не припиняються.

Турбує теперішня ситуація у Львівській національній галереї мистецтв, якій віддав багато років життя Борис Возницький. Те, що там зараз відбувається, свідчить про нікчемність, про геноцид української культури. Наш обов’язок перед світлою пам’яттю Бориса Возницького – зберегти й примножити національну культурну спадщину», – наголосив Олег Панькевич.

ІА "Вголос": НОВИНИ