Уряд намагається стримати цінники харчових продуктів? 12 січня Кабмін ухвалив рішення щодо обмеження націнки на низку соціально важливих товарів до 10%. Адже ціни на найбільш соціальні продукти для пересічних українців торік зросла щонайменше на 20%, зазначає віцепрезидентка НААН, академік Ануш Балян.

Йдеться про 10-відсоткову граничну торговельну надбавку, яку рітейлери можуть встановлювати до оптово-відпускної вартості гречки, цукру, пшеничного борошна, макаронних виробів українського виробництва, пастеризованого молока, яєць  та вершкового масла. Уряд був змушений повернутись до державного регулювання, оскільки кінець 2021 року ознаменувався рекордним підвищенням цін на зазначені продукти.

І все це – попри рекордні здобутки вітчизняних аграріїв.

«Незважаючи на те, що гречки нового врожаю було зібрано 113 тис. тонн – на 9% більше, ніж минулого року, на внутрішньому ринку триває зростання цін на гречану крупу. Тільки за місяць ціна на гречку підскочила щонайменше на 10 грн», – коментує віцепрезидентка НААН України Ануш Балян.

Стрімке зростання цін виробників спричинено подорожчанням усіх компонентів собівартості – передусім, збільшенням вартості енергоносіїв. У галузі тваринництва визначальним стало також зростання цін на корми, частка яких у собівартості готової продукції сягає 60-70%.

При цьому представники рітейлерів переконують: на визначені Урядом товари соціальної групи й так встановлюють найнижчі торговельні надбавки – нижче 10%. А всі підвищення цін на ці групи продуктів декларують відповідно до нормативних вимог.

З іншого боку, низький рівень платоспроможності більшості українців і висока конкуренція на ринку стримують збільшення верхньої планки цін на продукти у торгових мережах. Відтак, за інформацією Асоціації виробників молока, молокозаводи, змушені були продавати у роздрібні мережі свою продукцію зі збитком і наразі намагаються відшкодувати втрачене за кошт фермерів.

Експерти зазначають: за ручного керування цінами з боку держави, низка продуктів може взагалі зникнути з прилавків. Зокрема, торгівцям може стати невигідно продавати ваговий цукор, замість якого можна продавати рафінад, що не підпадає під обмеження націнки. Соціальну гречану крупу в магазинах можуть замінити органічною, а молоко у плівці – дорогими молокопродуктами у склі й пластиковій тарі. А регульоване вершкове масло жирністю 72,5% може зникнути, поступившись маргарину й преміальному маслу з жирністю 80%.

Чи зупинить це нормотворців? Зауважимо, нині у ВР зареєстровані п'ять проєктів законів, що передбачають повернення до різних методів регулювання цін на харчові продукти «згори».

#Ануш Балян

#Балян Аншуш

#Ярослав Гадзало 

#НААН

ІА "Вголос": НОВИНИ