Історія появи Дня захисту дітей

Про необхідність захисту дітей заговорили ще на початку 20 століття, пише УНІАН.

26 листопада 1924 року П'ятою Асамблеєю Ліги Націй у Женеві була прийнята Женевська декларація прав дитини. Вона складалася з п'яти основних положень, спрямованих, зокрема, на протидію дитячій праці й рабству, торгівлі дітьми, проституції неповнолітніх. Документ закликав керуватися положеннями декларації для захисту дітей та покращення їх добробуту.

1 червня 1925 року в Женеві відбулася перша міжнародна конференція, у ході якої обговорювалися проблеми дітей. Цілком імовірно, що це й підштовхнуло в подальшому відзначати День захисту дітей саме 1 червня.

Офіційне ж рішення заснувати Міжнародний день захисту дітей було ухвалене в листопаді 1949 року конгресом Міжнародної демократичної федерації жінок, і вже в 1950 році 1 червня було відзначено перший День захисту дітей.

Через 10 років, в листопаді 1959 року Організація об'єднаних націй прийняла Декларацію прав дитини, де були сформульовані десять принципів, що визначають дії всіх, хто відповідає за реалізацію прав дітей, і яка мала на меті забезпечити їм щасливе дитинство. У преамбулі Декларації зазначається, що кожна людина має володіти усіма правами і свободами без національних, расових, релігійних, політичних та інших переконань, соціального і майнового становища.

Рівно через 30 років, 20 листопада 1989 року, Генасамблея ООН одноголосно прийняла Конвенцію ООН про права дитини. Цей документ став першим і основним обов'язковим міжнародно-правовим документом, що присвячений широкому спектру прав дитини. Документ містить 54 статті.

В Україні Конвенція ООН про права дитини набрала чинності з 27 вересня 1991 року.

Варто відзначити, що 1 червня – це не єдиний день, присвячений дітям. Крім нього світове співтовариство ще відзначає Всесвітній день дитини (20 листопада), Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії (4 червня) і День захисту дітей Африки (16 червня).

Традиції святкування Дня захисту дітей

Міжнародний день захисту дітей є не тільки святом для самих дітлахів, він ще нагадує суспільству про необхідність їх захисту.

У цей день у багатьох містах світу проводяться різноманітні розважальні, ігрові та культурні заходи, присвячені дітям, і звісно ж за їх участі.

Також у День захисту дітей проводять різні благодійні заходи та концерти, а зібрані на них кошти передаються на допомогу нужденним дітям.

І хоча у багатьох розвинених країнах про необхідність захисту дітей згадують не тільки у якісь конкретні дні, а не забувають про них протягом всього року, саме в цей день до дітлахів прикуто найбільшу увагу.

День захисту дітей в Україні

День захисту дітей в Україні є національним святом, яке покликане привернути увагу громадськості до проблем дітей.

В Україні День захисту дітей був створений Указом президента №568/98 від 30 травня 1998 року «Про день захисту дітей». З того моменту в Україні 1 червня стало офіційним Днем захисту дітей.

Україна за роки незалежності ухвалила законодавство з охорони дітей, яке відповідає європейським стандартам та Конвенції ООН з прав дитини. І хоча 1 червня є офіційним Днем захисту дітей, цей день у нас в країні не є вихідним. Тим не менше, щорічно по всій країні проводяться різні розважальні та соціальні заходи, присвячені дітям.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ