Міжнародний день захисту дітей святкують щороку 1 червня. А заснований він був у листопаді 1949-го у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Уперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначали 1950 року в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності.

Відповідно до Женевської декларації про права дітей, ухваленої 1924-го, була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларацію прав дитини ухвалили 20 листопада 1959 року, вона проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного та духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану тощо. Декларація закликає батьків, громадські організації й уряди визнавати права дітей і сприяти їхній реалізації.

Цього дня для дітей різні влаштовують розважальні заходи. Серед їхнього числа: конкурси з подарунками, концерти, всілякі виставкові та пізнавальні заходи.

Свято відзначають і в Україні «на підтримку ініціативи Міністерства України у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей «Україна — дітям» та інших громадських організацій» відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98.

Як повідомляв «Вголос», в Україні значно зменшилася кількість убивств дітей.

ІА "Вголос": НОВИНИ