Плащаниця – це плат, на якому зображено у повний зріст Господа Ісуса Христа, який лежить у гробі. Після виносу плащаницю встановлюють на спеціальному підвищенні в центрі храму. Її заведено змащувати пахощами і прикрашати квітами в пам'ять про те, як жінки-мироносиці помазали пахощами тіло похованого Христа, пише «112 Україна».

Страсної п'ятниці рекомендують взагалі утримуватися від їжі, поки не настане час виносу плащаниці. Після цього дійства дозволено їсти хліб і пити воду, але не більше. Всю великодню підготовку має бути закінчено напередодні, тобто в Чистий четвер, а п'ятниця присвячується службі й молитвам.

Не можна займатися господарськими справами, шиттям або в'язанням, пранням. Нехтування цими обмеженнями церквою трактується як гріховне діяння. Не можна співати пісень, гуляти, веселитися. Згідно з повір'ям, той, хто буде розважатися, весь наступний рік сумуватиме.

У минулі часи з цим днем було пов'язано чимало традицій та повір'їв. Наприклад, заможні давали малозабезпеченим сусідам святкову здобу, скоромну їжу: молочні продукти, яйця.

У Страсну п'ятницю ковалі не кували цвяхи і не робили молотки, тому що ці предмети завдали чимало тілесних страждань Спасителю. Також було табу на вбивання в цей день у землю залізних предметів. Вважалося, що, встромивши в ґрунт лопату або граблі, можна накликати біду. Не можна працювати на городі, бо гинуть рослини, посаджені в Страсну п'ятницю. Єдиний виняток становить петрушка.

Вважалося, що якщо випрати білизну і вивісити її на вулиці, на ній можуть з'явитися криваві плями.

Вважалося, що випечений цього дня хліб не запліснявіє і зцілить від усіх хвороб. Перед такою роботою необхідно проказати молитву «Отче наш» і попросити Господа про благословення.

Також є народне повір'я для мам: у цей день можна відлучити дитину від грудного вигодовування – такий малюк повинен бути здоровим і сильним.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ