10 грудня народився Микола Кацал, український хоровий диригент, лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, художній керівник Львівської національної академічної чоловічої хорової капели «Дударик». Сьогодні б йому виповнився 81 рік.

“Батькова  мрія здійснилася. «Дударик» із дитячого хору став національним колективом. Чому він так цього прагнув? Насамперед тому, щоб не зникала українська культура, хорова культура, мистецтво, музика”,– писав син диригента Дмитро Кацал, який після смерті батька  очолив хорову капелу.

Народився Микола Кацал у Проскурові (нині Хмельницький). Музичну освіту здобув у Львівській консерваторії. 

Варто зазначити, що спочатку митець навчався у Львівському політехнічному інституті, який закінчив за фахом інженер-геодезист. У студентські роки Микола Кацал почав керувати інструментальним ансамблем і створив хор на своєму факультеті. 

Згодом було музичне училище, а далі – диригентський факультет Львівської державної консерваторії , яку закінчив з відзнакою.

У 1971 році Микола Кацал  заснував славетний львівський хор хлопчиків «Дударик".Тодішнім можновладцям не надто подобалась назва колективу. Але Микола Лукич таки її відстояв.

«Перед першою репетицією батько обійшов понад 500 сімей. Він вмовляв батьків віддати своїх талановитих дітей в хор. На першу репетицію у філармонію прийшло 80 хлопчиків, за півтори години дитячий хор розучив народну пісню на три голоси, а останній акорд звучав на чотири”, – згадує Дмитро Кацал.

Сьогодні «Дударика» знають у всьому світі.  Хор виступав на найвідоміших сценах Європи, США та Канади, серед яких Карнегі-хол та собор Паризької Богоматері, 

Згодом на базі хору “Дударик” відкрито першу українську державну хорову школу.  Микола Кацал також є ініціатором створення Львівського християнського екуменічного братства.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ