У п’ятницю, 15 лютого 2019 року, в Мюнхені відкривається 55-та конференція з безпеки, яка вважається одним із основних міжнародних заходів у цій царині й яку проводять щороку. Її мета — розвиток міжнародної співпраці в дотриманні миру, пошук шляхів невійськового врегулювання конфліктів. Про це повідомляють УНН.

Відкриють конференцію о 15.00 за Київським часом міністри оборони ФРН Урсула фон дер Ляєн і Великої Британії Гевін Вільямсон. Упродовж трьох днів учасники форуму обговорять цілий ряд тем, такі, як майбутнє європейської політики в галузі оборони, стосунки Заходу і Росії, криза в Україні, конфлікти на Близькому Сході, в Венесуелі, роль Китаю в світі та багато іншого.

До головного порядку денного конференції цього року додали тему «Клімат і безпека». Раніше її найчастіше обговорювали лише під час суміжних заходів і зустрічей.

Керівник форуму Вольфганг Ішінґер не виключив, що на полях може пройти зустріч, присвячена врегулюванню ситуації в Донбасі. «Мене б не здивувало, якби на полях Мюнхенської конференції пройшла українсько-російська зустріч або зустріч у «нормандському форматі», — сказав він.

Водночас дипломат висловив думку, що нові імпульси в процесі врегулювання конфлікту в Донбасі доцільно було б шукати після президентських виборів в Україні.

Серед тем, які будуть підняті в Мюнхені, швидше за все, виявиться й проект «Північний потік-2», який зараз дуже активно обговорюють в Європі і, насамперед, у Німеччині.

13 лютого Рада ЄС та Європарламент попередньо схвалили посилення Газової директиви Євросоюзу на підставі значно доопрацьованого і пом’якшеного проекту поправок, розробленого Німеччиною та Францією.

Як повідомляв «Вголос», через «Північний потік-2» Німеччина стане боржником України.

А поправки до Газової директиви Євросоюзу остаточно затвердять упродовж найближчих місяців.

ІА "Вголос": НОВИНИ