Як відзначено у прес-релізі конференції, захід пройде 12-14 лютого, у ньому візьмуть участь близько 600 світових лідерів, які обговорять кризи і майбутні виклики міжнародній безпеці.

У цьогорічній Мюнхенській конференції візьмуть участь близько 30 глав держав й урядів, а також понад 70 міністрів закордонних справ й оборони.

Серед ключових тем форуму цього року є відповідь Європи на кризу з біженцями, війна в Сирії і майбутнє європейської безпеки.

Водночас обговорюватимуть стабільність у країнах Африки й контроль над озброєннями в кіберпросторі, загрозу тероризму у світі, енергобезпеку, питання клімату, майбутнього НАТО.

Однією з ключових тем буде і ситуація з безпекою в Україні, яку учасники конференції обговорять у суботу, 13 лютого, за участю української делегації найвищого рівня.

У конференції візьмуть участь король Йорданії Абдалла ІІ, президент Польщі Анджей Дуда, президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв і глава МЗС РФ Сергій Лавров, прем'єр-міністр Іраку Хайдер Абаді, держсекретар США Джон Керрі, прем'єр Франції Мануель Вальс, президент Афганістану Ашраф Гані та інші.

Також у заході візьмуть участь представники німецького уряду: голова МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр, міністр економічного співробітництва і розвитку Герд Мюллер, міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн.

У числі учасників також значаться генсек НАТО Єнс Столтенберг, президент Європарламенту Мартін Шульц, верховний представник ЄС Федеріка Могеріні.

Поза тим на полях конференції пройде низка важливих багатосторонніх і двосторонніх обговорень з питань криз. Серед них – зустріч Міжнародної групи підтримки Сирії напередодні відкриття конференції, яка проведе консультації з питання закінчення війни в Сирії.

Мюнхенська конференція з безпеки – щорічна конференція, яку проводять у Мюнхені (Німеччина) з 1962 року. До 1993 року іменувалася Конференцією з військових питань і відбувалася під егідою Християнсько-соціального союзу, з 1998-го її фінансує уряд Німеччини.

ІА "Вголос": НОВИНИ