Україна 1 грудня відзначає річницю проведення референдуму за незалежність, який відбувся в 1991 році і підтвердив Акт проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою.

Про це повідомляє Обозреватель.

У той визначний день 90,92% виборців дали ствердну відповідь на питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» Крім того, референдум пройшов одночасно з першими виборами президента України, яким став Леонід Кравчук.

Тоді у Криму за незалежість проголосувало 54,19% громадян, в Севастополі - 57,07%,  а в Донецькій, Луганській, Одеській і Харківській областях жити у власній державі хотіли б більше 80% громадян.

Найбільше проголосували «за» жителі Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Хмельницької, Черкаської, Вінницької областей - більше 95% громадян.

Для проведення референдуму по всій Україні було створено 34 тис. ділянок, а в списки громадян, які мали право голосувати, було внесено 37,8 млн чоловік. У голосуванні за підсумком взяли участь 31,8 млн чоловік, що склало 84,1% населення країни.

Після цього Україну як незалежну державу визнали понад 40 держав світу. Наступного дня - 2 грудня 1991, незалежність України визнали Польща та Канада, 4 грудня, коли ЦВК підбила підсумки референдуму, – Литва і Латвія. А 5 грудня – Російська Федерація та інші країни.

Одночасно з проведенням референдуму Верховна Рада звернулася до своїх співвітчизників: «Будемо єдині в прагненнях наших, в розбудові незалежної державності України! Наша земля пережила багато несправедливостей і страждань, неволі, біди засівали її – тому 1 грудня сама історія дає нам шанс, можливо , останній, стати справжніми громадянами, творцями своєї держави, будівельниками »власного будинку«, де панують »своя правда, и сила, і воля", – говорилося в зверненні.

Нагадаємо, сьогодні відбувається пробний перепис населення.

ІА "Вголос": НОВИНИ