Це спільні українсько-американські навчання, які традиційно проводять на Чорному морі і сухопутному полігоні в Миколаївській області, повідомляє "BBC Україна".

Командувач Шостим флотом США віце-адмірал Джеймс Фогго заявив, що навчання "надають важливу можливість працювати з нашими партнерами".

"Вони також сприятимуть цінному персональному спілкуванню між нашими матросами, солдатами, авіаторами і морськими піхотинцями, яке веде до міцніших зв’язків і єдності в цьому регіоні", - додав американський адмірал.

Минулого року через дії Росії в Криму та конфлікт на українському Сході навчання відбулися, але з великими труднощами і в стислому форматі.

В акваторії моря навіть не заходячи в українські територіальні води тоді працювали шість кораблів. У попередні роки кораблів і суден приходило в рази більше.

У 2015 році навчання знову набувають розмаху. Вони включатимуть тренування в повітрі, на морі та суходолі.

З американської сторони братиме участь есмінець "Дональд Кук" і патрульний літак "Оріон".

Кількість українських кораблів, військовослужбовців та одиниць військової техніки поки ще не оприлюднена. Хоча за досвідом минулих років можна сказати, що контингент країни-господарки буде найбільшим з усіх учасників.

Американський есмінець "Дональд Кук" 28 серпня вже увійшов у Чорне море. Сайт Шостого флоту пояснює цей морський похід тим, що США роблять внесок у колективну безпеку і підтримують союзників і партнерів у Європі.

Навчання "Сі Бриз" були гучною подією ще з того часу, коли понад десять років тому американські і українські морські піхотинці вперше почали спільні тренування на полігоні під Миколаєвом.

В Одеському порту тим часом швартувалися кораблі країн НАТО і партнерів. Це породжувало чимало сподівань серед прихильників євроатлантичної інтеграції про швидке просування України до НАТО.

І навпаки - ставало сигналом для проросійських організацій до протестів.

Жодні з міжнародних навчань в Україні не викликали такого невдоволення офіційної Москви, як "Сі Бриз".

У 1997 році Україна розпочала ці навчання в Криму. Хоча відбувались вони у віддаленому від політизованих Севастополя і Сімферополя містечку Донузлаві на західному узбережжі півострова, марші під антинатівськими гаслами докотились і туди.

На цьому тлі зараз здається дивним, що вже у 1998 році в цих навчаннях вперше взяли участь три російські військові кораблі.

Проте в наступні роки Росія зайняла критичну позицію щодо цих маневрів. Офіційних запрошень Кремль не приймав, у медійному полі навчання критикували.

Хоча у політичному контексті "Сі Бриз" швидко став проросійською зброєю українських "лівих", насправді ці навчання, по суті, "відкрили очі" багатьом в Україні. Адже "Сі Бризи" показали, що сучасний світ потребує не стільки ракет та торпед, що справді було за Холодної війни, скільки миротворчих операцій без масштабного застосування зброї.

Пошуково-рятувальні операції, ембарго, тренування евакуації неозброєного населення, перехоплення нелегальних перевезень, розгортання польових шпиталів – це той досвід, що його вже пізніше, поглибивши співпрацю із НАТО, на практиці використали екіпажі наших кораблів під час евакуації біженців з Лівії, а також під час участі в антитерористичних/антипіратських патрулюваннях у Середземному морі та неподалік Сомалі.

Цього року вперше після подій 2014 року до Одеси очікується захід кількох іноземних військових кораблів.

Спільні корабельні угруповання навчатимуться протидіяти підводним човнам, атакам катерів, блокувати незаконні морські перевезення та дії противника.

А берегова фаза на полігоні Широкий Лан переформатована під потреби підготовки морської піхоти до АТО.

Окрім того, навчання використають для підготовки інструкторів з бойової підготовки.

Одна з рот морської піхоти проходитиме сертифікацію для дій у складі одного з спільних бойових угруповань Євросоюзу HELBROC.

Навчання "Сі Бриз" триватимуть з 31 серпня по 12 вересня.

ІА "Вголос": НОВИНИ