Сьогодні, у першу неділю серпня, згідно з указом Президента від 27 червня 2007 року, відзначається День повітряних сил ЗСУ.

Про це повідомляє Укрінформ.

Історія авіації тісно пов'язана з Україною, адже саме тут було створено прототип одного з перших літаків, що піднявся у повітря Олександра Можайського. На українській землі також творили засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько. Ігор Сікорський і Дмитро Григорович внесли чималий вклад в історію авіації. Мала Україна й своїх асів - Костянтин Арцеулов і Володимир Дибовський змогли «приборкати» одну з найстрашніших речей ранніх літаків - штопор.

Євграф Крутень розвинув тактику винищувальної авіації, на які спираються і сьогоднішні прийоми повітряного бою. Також, в Україні було створено один із перших у Російській імперії авіаційних заводів, завдяки зусиллям Артура Анара.

Після розпаду СРСР Україна успадкувала одне з найпотужніших у Європі авіаційних угруповань із сучасними літальними апаратами, на базі якого у 1992 році було створено ВПС.

Зараз до складу українських ВПС входять бомбардувальна, винищувальна, штурмова, розвідувальна, транспортна авіація та зенітні, ракетні та радіотехнічні війська. Сюди також входять частини спеціальних військ - розвідувальних, інженерних, радіаційних, хімічних і бактеріологічного захисту, зв’язку, автоматизованих систем управління та радіотехнічного забезпечення, радіоелектронної боротьби, метеорологічного забезпечення, частини матеріально-технічного і медичного забезпечення та інші.

Основне місце навчання молодих льотчиків - Харківський університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Наразі на озброєнні ВПС ЗСУ стоять МІГ-29, Су-27, Су-25, Су-24, Су-24МР, Л-39, Іл-76, Ан-26, Ан-24, Ан-30, Ту-134, вертольоти Мі-8, Мі-9, зенітні ракетні комплекси С-300 та «Бук» різних модифікацій. Загальна чисельність особового складу - близько 50 тис. чоловік.

Президент України Володимир Зеленський привітав українськи льотчиків і всіх причетних до ВПС ЗСУ з професійним святом.

“Шановні воїни Повітряних Сил! Дорогі ветерани! Вітаю вас із професійним святом захисників українського неба – Днем Повітряних Сил Збройних Сил України. Це свято мужніх людей, які вдень і вночі боронять повітряний простір Вітчизни, в складних умовах здійснюють бойові й навчальні вильоти, майстерно та оперативно перекидають повітрям на далекі відстані військовослужбовців, озброєння і техніку”, - йдеться у повідомленні на сайті президента.

До привітань долучився й командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Сирський.

“Шановні воїни, ветерани та всі, хто пов'язує своє життя з Повітряними Силами Збройних Сил України від щирого серця вітаємо вас з професійним святом! Цей день є символом непорушного зв'язку багатьох поколінь мужніх людей, які належать до еліти Збройних Сил України. Ви є втіленням честі, доблесті та вірності, а своїми подвигами здобули велику шану Українського народу, гарантуючи безпеку і непорушність повітряних кордонів нашої Вітчизни”, - написав він.

Нагадаємо, бойовики вісім разів порушили перемир'я в зоні ООС.

ІА "Вголос": НОВИНИ