У четвер, 29 квітня, християни східного обряду відзначають Чистий четвер (або Великий четвер). Це один із найважливіших днів під час Страсного тижня.

Чистий четвер символізує наближення Воскресіння Христове та є ключовим моментом завершення великоднього посту.

У Чистий четвер зранку обов’язково треба було побувати у церкві на літургії святителя Василія Великого і причаститися. Церква цього дня вранці згадує Таємну вечерю Ісуса з учнями, а ввечері – Страсті Христові, Його останні години перед смертю. З вечірньої відправи віряни обережно несли «живий вогонь», або Страсну свічку. Її вважали надзвичайно помічною й запалювали під час молитви, коли виникали якісь життєві негаразди.

У Чистий четвер також випікали паски. В Україні виготовлялося до сорока різних сортів пасок. Паски іноді називали бабами. Вони мали свою технологію виготовлення й випікання. Крім жовтих баб, які пеклися в четвер, були білі – їх випікали у п’ятницю і чорні – суботні. Жовті паски, власне найбільші й найпоширеніші, пеклися із пшеничного борошна на яєчних жовтках. Вони призначалися сонцю і небу, білі – покійникам і повітрю, «щоб не приносили лиха і смерті», чорні – господарям і всім людям, самій родючій землі. Під час виготовлення пасок дотримувалися різноманітних дійств. Особливо пильнували, коли саджали паски в піч. Усіх, хто був у хаті, просили вийти на двір, «щоб не потривожити пасок».

Що потрібно робити у Великий (Чистий) четвер

  • дуже важливо прийти в храм та причаститися (якщо це дозволяють карантинні норми!). Дозволяється причащатися навіть тим, хто рідко чи ніколи ще цього не робив;
  • бажано примиритися з ворогом, якщо він у вас є, попросити пробачення, навіть якщо він на це не заслуговує з вашої точки зору;
  • бажано тримати суворий піст;
  • уникати порожніх розмов та зайвої інформації;
  • помолитися Господу та попросити в Нього пробачення за свої гріхи;
  • традиція митися цього дня є народною. Глибинне значення Великого (Чистого) четверга полягає в покаянні, очищенні своє душі від гріхів та злих помислів.

Чого не можна робити у Чистий четвер

У Великий (Чистий) четвер не можна сваритися, вживати алкоголю та шкодити людям.

Українські народні традиції Чистого четверга

  • прийнято готувати пасхальні паски, а також наводити порядок у будинку перед головними днями Пасхального тижня;
  • існує також звичай нести після вечірнього богослужіння зі собою запалену свічку (з якою простояли всю службу) додому, та на порозі дверей до свого будинку вгорі накреслити димом від вогню хрест;
  • Чистий четвер зветься тому, що це день весняного очищення. До заходу сонця традиційно прибирали в хатах, коморах, замітали подвір'я, білили стовбури дерев у дворі, в садку й за двором. Зібране сміття, галузки дерев, різний бур'ян палили посеред двору, щоб «очистити землю від зими, морозу, смерті й усякої нечисті»;
  • за повір'ям, брудну воду після прибирання не варто виливати в межах дому, бо негативна енергетика такої води може негативно вплинути на подальше життя. Тому краще виливати її в місцях, де нічого не росте, наприклад, на камені або дорогу.
  • аби бути здоровими, хворі люди цього дня купалися задовго до світанку, а воду, в якій мились, виливали на перехресну дорогу, ще й Бога молили: «Дай, Боже, здоров'я в ручки, ніжки, ще й у живіт трішки». У гарячу воду, в якій мами купали дітей чистого четверга, клали галузки посвяченої верби. Вважається, що така вода змиває всі хвороби, заліковує всі рани.

Раніше Вголос повідомляв:

ІА "Вголос": НОВИНИ