Стародавня назва свята – «Єпіфанія» – явище, або «Теофанія» – Богоявлення, також його називали «свято Світів», «Святі Світи» або просто «Світи». Бо Бог приходить в світ в цей день, щоб явити світу Світло Неприступне. Всі чотири Євангелія свідчать про це, пише Голос.ua.

«І було в ті дні, прийшов Ісус з Назарету Галілейського, і від Івана хрестився в Йордані. І коли виходив із води, то побачив Іван небо і Духа, як голуба, що сходив на Нього. І голос із неба почувся: «Ти Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав».

Слово «крещаю», «хрещу» в перекладі з грецького означає «занурюю у воду». Не можна зрозуміти сенсу і важливості хрещення, не з'ясувавши раніше символічного і реального значення води в Старому Завіті.

Вода – початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, відбудуться всі живі істоти. Де немає води – там пустеля. Але вода ж може і руйнувати, і знищувати – як водою великого потопу Бог залив гріхи і зруйнував зло людське. На згадку того, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, буває водосвяття; напередодні свята вода освячується в храмах, в саме ж свято Богоявлення – в річках або інших місцях, де беруть воду.

Хресною ходою на Йордан називається хід для освячення природних водойм.

Іванове хрищення було символічним і означало, що як тіло омивається і очищається водою, так і душа людини, що кається і повірила в Спасителя, буде очищена від усіх гріхів Христом. Сам Іван вигукував: «Іде за мною Сильніший за мене, що я не гідний, нахилившись, розв'язати ремінця від Його взуття; я хрестив вас водою, а Він хреститиме вас Духом Святим». І ось до нього приходить Ісус із Назарета. Іоанн, вважаючи себе негідним хрестити Ісуса, став утримувати Його, кажучи: «Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?». Але Ісус сказав йому у відповідь: «Залиш тепер; бо так годиться нам виповнити усю правду».

Після Хрещення Христа, для людей це вже не просто символ очищення. Тут Ісус явив Себе світові як Христос, Син Божий.

«Я бачив, я свідчу: Він – Обранець Божий», – підтверджує Іван Хреститель ( «Месія» по-єврейськи – те ж, що по-грецьки «Христос», тобто «Помазаник Божий»). Богоявлення відкрило нам велику Божественну таємницю Святої Трійці. Тепер кожен, хто охрещується, долучається до цієї таємниці, за словами Христа до Своїх учнів: «Ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа».

-

ІА "Вголос": НОВИНИ