У листопаді 2009 року Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітня організація охорони здоров`я  розпочали кампанію зі збору близько 40 млн. доларів на лікування пневмонії в дітей у країнах, що розвиваються, зокрема в Азії та Африці.

В цей день установи охорони здоров'я організовують профілактичні заходи, проводять медичні огляди, розповсюджують інформаційні листівки та буклети.

Насамперед від пневмонії страждають діти. За світовою статистикою щорічно у світі реєструється близько 155 млн. випадків захворювання пневмонією у дітей; кожні 15-20 секунд одна дитина помирає від пневмонії. Ця хвороба стає причиною смерті приблизно 1,4 млн дітей віком молодше 5 років, що становить у світі 18 % всіх випадків смерті дітей цього віку.

Пневмонія – це хвороба, для якої характерний запальний стан легенів, що впливає перш за все на мікроскопічні повітряні міхурці, що мають назву альвеоли. Зазвичай причиною є інфікування вірусами чи бактеріями, значно рідше — іншими мікроорганізмами, деякими медичними препаратами та іншими хворобами, такими як автоімунні захворювання.

За словами головного епідеміолога Департаменту охорони здоров’я Наталії Тімко, захворювання характеризується вираженою інтоксикацією. Хворого турбує лихоманка, сильний озноб, нудота, блювота, а також біль у м’язах, суглобах і очних яблуках.

При вірусній пневмонії досить швидко розвивається рясний нежить з сухим кашлем, який може переходити у вологий з виділенням мокротиння. Якщо у відокремлюванній мокроті є гній, то це свідчить про приєднання бактеріальної інфекції.

ІА "Вголос": НОВИНИ