Оголошення про офіційне створення нового малого альянсу Україна-Польща-Великобританія перенесли, бо міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс, яка мала прилетіти сьогодні, 1 лютого, разом з прем'єром Борисом Джонсоном в Україну, захворіла на коронавірусну хворобу.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у Фейсбуці.

«Інформація про новий малий альянс Україна — Польща — Великобританія вже просочилася в публічний простір декілька днів тому і активно, навіть ажіотажно, в ньому крутиться. Тому настав час внести трохи ясності», - написав він.

За словами Кулеби, з ініціативою започаткування такої тристоронньої співпраці у жовтні минулого року виступила саме Україна.

«Чесно кажучи, було прикро бачити, коли перші українські коментатори автоматично приписали цю ініціативу нашим партнерам, тому вкотре повторюю - вірте в свою державу», - закликав він.

Міністр висловив вдячність колегам із Британії та Польщі Ліз Трасс і Збіґневу Рау, «які живо відгукнулися, і закипіла тристороння робота по лінії МЗС трьох країн, у яку кожна країна робить рівноцінно важливий внесок».

За словами Кулеби, цей новий формат є частиною стратегії малих альянсів як проактивної зовнішньої політики України.

«Нагадаю: суть в тому, що ми не можемо чекати безпеки та процвітання десь у майбутньому, коли станемо членами Європейського Союзу і НАТО. Вони потрібні нам уже сьогодні. Тому ми вже сьогодні досягаємо практичного зміцнення, гуртуючи дружні та близькі за духом країни у малі альянси. Ми створюємо пояс безпеки та процвітання і посилюємо Балто-Чорноморську вісь. Так з’явилися Люблінський трикутник з Польщею і Литвою, Квадрига з Туреччиною, Асоційоване тріо з Грузією і Молдовою. Усі вони успішно розвиваються, набувають ваги, уже сьогодні приносять Україні конкретні переваги», - зауважив міністр.

Кулеба підкреслив, що новий формат не прив’язаний до локальної географії, а є, таким собі, об’єднанням країн, які поділяють спільні принципи, прагнуть зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю, готові до конкретних дій.

«Варшава, Київ і Лондон мають не лише реалістичне усвідомлення безпекових загроз Європі та стратегію протидії викликам з боку Російської Федерації, але й великий потенціал тристоронньої співпраці в галузях торгівлі, інвестицій, енергетики, зокрема відновлюваної. З’єднуючи своїми зусиллями Атлантику, Балтику та Чорне море, ми створюємо нові можливості для наших країн і для регіону загалом», - додав очільник МЗС.

За словами Кулеби, зробити перше офіційне оголошення про створення нового формату міністерствами закордонних справ трьох країн планувалося у середу, 2 лютого, у межах візиту до Києва глави МЗС Великої Британії.

«На жаль, Ліз Трасс захворіла на COVID-19, і ми переносимо це оголошення на пізніше. Однак за цей час наші команди не сидітимуть склавши руки, а продовжать відточувати новий формат», - зазначив Кулеба.

До слова, президент Володимир Зеленський сьогодні, під час виступу на відкритті сьомої сесії Верховної Ради IX скликання заявив, що підписав указ, який має зміцнити обороноздатність країни та покращити престижність військової служби.

З поміж іншого, як стало відомо після публікації тексту закону на офіційному сайті президента, документ також передбачає поступовий перехід до формування Збройних Сил України на професійній основі. Зокрема, запровадження моделі інтенсивної системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ