Виставка художника Олександра Грехова «Квантовий стрибок Шевченка» відкрилась на станції метро Тараса Шевченка в Києві. Своїми роботами автор хотів показати українського поета в образі відомих кіногероїв та історичних постатей.

Виставку організували Національний музей Шевченка та Київський метрополітен, повідомляє ВВС.

«Проект »Квантовий стрибок Шевченка« - це сплав вільнодумства та науки, це спроба осучаснити старе та архівувати популярні культурні образи. Це мандрівка з українським Вергілієм - Тарасом Григоровичем, де глядач часто бере на себе роль самого Шевченка», - повідомляють організатори виставки.

Серед кіногероїв, в яких перевтілили Кобзаря - пірат Джек Горобець, магістр Йода, Вільям Воллес з фільму «Хоробре серце», Термінатор та інші.

Щоправда, ілюстрацію Шевченка в образі Йоди вже поцупив чоловік у нетверезому стані, повідомила кореспонденту ВВС News Україна працівниця станції метро.

«Для мене головне натхнення - спроба вийти за шаблонний образ, який існує в усіх підручниках, де Шевченка зображують старим, років за 60, хоча він був ще молодим. Хочеться показати його образ по-новому, що він може бути веселим, людиною, яку захочеться додати собі в друзі в Facebook», - зазначає художник Олександр Грехов.

На думку художника, можливо, виставка спонукає глядачів почитати більше про українського поета та його насичене життя, яке виходить далеко за рамки біографічних даних зі шкільної програми.

Реакцією глядачів ОлександрГрехов задоволений: «95% з тих, з ким спілкувався, позитивно оцінили. Обіймали, дякували. Навіть в соцмережах негативу не бачив».

Під кожною ілюстрацією на виставці можна знайти текст-пояснення, як саме персонаж пов'язаний з Шевченком, розповіла піарниця Національного музею Тараса Шевченка, кураторка виставки Анастасія Аболєшева.

«Ці тексти - якраз той освітній момент, який музей, як інституція, привносить до такої розважальної, на перший погляд, виставки Ми розуміємо, що сучасна дитина знає Дарта Вейдера, але не знає Шевченка. Або ж знає те, що їй насильно вклали в голову у школі. І ось ця радість впізнання (яка присутня і дорослим, що зберегли в собі внутрішню дитину) - найкращий відгук для музею», - пояснює вона.

На думку пані Аболєшевої, не можна зробити Шевченка популярним просто цитуючи його поезію чи поклавши квіти до його пам'ятника.

«А через нову форму, яку створює Олександр Грехов - можемо. Можемо говорити про історії з життя Шевченка, його вподобання, відшуковувати паралелі і дивитись на життя і творчість Тараса Григоровича з нового ракурсу. Для нас, як для музею »Квантовий стрибок Шевченка« - це і вихід на широку аудиторію, це вихід за межі музею, це Шевченко тут і зараз - живий, яскравий, цікавий», - зазначає вона.

За словами кураторки виставки, вчора під час розміщення ілюстрацій «відбувся публічний вияв емоцій в одного глядача та постер з Йодою постраждав».

«Ми готові до такої реакції, це навіть краще, ніж залишатися безучасним. Так відбуваєтья вихід із зони ментального комфорту, розширення горизонтів сприйняття. Мета музею - ініціювати діалог, діалог між поколіннями, між епохами, людьми, між артефактами. Але не всі готові обговорювати та аналізувати, на жаль. Тому ми радимо спочатку читати тексти-описи, а вже потім вступати в дискусії», - каже вона.

Загалом кияни позитивно сприймають виставку, якогось різкого негативу кореспондент ВВС News Україна не помітив.

«Виставка порадувала. Ніякого негативу немає. Тарас Шевченко дуже природньо впізнається в усіх образах. Це гарна сучасна поп-культура» - ділиться враженнями Кирило.

Молодь переважно сприймає все з посмішкою і ретельно розглядає кожен плакат, вгадуючи персонажів, в образі яких зображений Тарас Шевченко.

«Неочікувано», - емоційно розповідає студентка Олена.

Каже, що не всі образи розуміють до кінця - виставку споглядає з батьками.

«Сучасне мистецтво взагалі зрозуміле не кожному. Кожен сприймає його за своїми знаннями і життєвим досвідом. Але це чудово, класно, що таке є. Гарно, що є такі виставки видатним людям у громадських місцях», - розповіла дівчина.

Хоча люди старшого віку налаштовані критичніше.

"Трохи нуднувато якось виглядає. Забагато всього, не запалює зовсім", - розповів пенсіонер Микола. Але визнає, що деякі образи все ж таки вдалі.

"Не сприймаю, не дуже у захваті від цього. Це швидше для школярів, а не для дорослих", - розповідає Людмила, каже, що працює педагогом.

"Не треба так з Шевченком. У своєму віці я це не сприймаю. Школярам сподобається, студенти посміються, дорослим - не подобається. Як педагог так вважаю", - каже Людмила.

Як би хто не ставився до виставки, вона спричинила тут справжній ажіотаж. Десятки людей змінюють свої плани і пропускають по кілька потягів, щоб ретельно все роздивитись.

За словами організаторів, з 1 березня виставку зможуть побачити мешканці Львова, а з 6 березня - Вінниці. Дати проведення виставки в інших містах обговорюються.

ІА "Вголос": НОВИНИ