Засідання тривало від 10:00 до 21:00 за місцевим часом. Сьогодні в суді виступала сторона захисту Віталія Марківа.

В Італії відбулося четверте апеляційне засідання у справі гвардійця Віталія Марківа, під час якого його адвокати надали вагомі докази його невинуватості.

Про це повідомляє прес-служба МВС України.

Першим у суді виступав адвокат інтересів України Ніколо Бертоліні Клеричі. Він зазначив, що українська армія – це захисники держави,які захищають свою землю від російського агресора.

«Сторона звинувачення використовувала слово »зграя« для характеристики українського війська. »Зграєю« можна сміливо назвати людей, які захопили територію сусідньої держави. Більш того, сторона звинувачення спотворила звіти міжнародних організацій, в яких чітко було зазначено, що сепаратисти також використовували міномети і важке озброєння», – наголосив Бертоліні.

Він процитував слова журналістів та інших свідків, зокрема про те, що проросійські сепаратисти використовували важке озброєння, з якого і були вбиті українські військовослужбовці на горі Карачун, а також збитий вертоліт, на борту якого був генерал Сергій Кульчицький.

«Чим їх вбили? Чим збили вертоліт? Калашниковим? У сепаратистів була артилерія, важка зброя, зенітна та артилерійська. А нам прокурор доводив, що все було спокійно», – зазначив адвокат.

За словами сторони захисту, навіть слова учасника подій журналіста Вільяма Рогелона доводять - стріляли не з гори Карачун, позиції українських військових, а з протилежного боку - зі сторони проросійських бойовиків. Також під час засідання прокурор повідомив, що журналіст Рогелон надіслав фото осколку, яким його було поранено і попросив додати цей файл до матеріалів справи. Сторони висловилися з цього приводу наступним чином: захист Марківа та України - проти, а цивільні позивачі – за. Суд вирішив, що визначиться з цього приводу пізніше.

Також на суді адвокат підсудного попросив, щоб того ж дня призначили судову експертизу, яка б визначила, з якої відстані стріляли в журналістів.

Під час слухання в залі суду провели розбір відеозапису Рогелона, на якому чітко видно, що на даху машини, в якій знаходилися журналісти, немає вхідних отворів: тобто постріли по журналістах «прилітали» не зверху, з Карачуна. Крім того, цей відеозапис показує, що по журналістах стріляли саме з боку бойовиків-сепаратистів продовжили стріляти по машині зі ЗМІ, навіть після зупинки.

Також адвокат зазначає, що Україна жодного разу не чинила перешкод для проведення слідства.

Після судової перерви, до виступів приєднались адвокати Віталія Марківа Донателла Рапетті та Раффаеле Делла Валле.

Захист зосередився на помилках попереднього процесу, а також долучив до матеріалів справи фільм «Не в тому місці, не в той час». Крім того, адвокати наголошують, що сторона обвинувачення неправильно переклала записи слів із камери Віталія, коли він говорить: «там вбили журналіста, а мені це шиють». Натомість, прокурори переклали ці слова: «я вбив журналіста».

Донателла Рапетті наголосила, що показання журналіста Рогелона не можна вважати об’єктивними. Оскільки, він плутався у показах, так і не зміг визначити, як виглядає форма українських військових та навіть не міг вказати, які саме осколки вилучили з його ноги. Та навіть у його словах можна знайти те, що не визнає вирок. Рапетті чітко вказує, що стріляли зліва та зблизька, тобто 100% не з гори Карачун.

Мама українського гвардійця Оксана Максимчук висловила надію, що суд візьме до уваги аргументи захисту і виправдає її сина.

«Сподіваюся, що судді розберуться і поставлять на вагу всю наявну інформацію і наші докази і виправдають Віталія і України, разом з ним», – сказала вона.

Раніше повідомлялося, що очільник МВС Арсен Аваков заявив, що сторона захисту має переконливі докази невинуватості Марківа та наголосив, що ця справа – це черговий прояв російської гібридної війни.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що МВС провело слідчий експеримент, який доводить, що Віталій Марків непричетний до вбивства італійського журналіста Роккеллі на Донбасі.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що апеляційний суд в італійському Мілані буде повторно перекладати записи допитів українського нацгвардійця Віталія Марківа.

Папа Римський Франциск пообіцяв особисто проконтролювати звільнення засудженого в Італії українського військового Віталія Марківа.

Українське слідство отримало докази невинуватості Віталія Марківа, якого незаконно ув’язнено в Італії.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ