Прокурор у справі щодо авіакатастрофи малайзійського літака МН17  Тейс Бергер заявив, що російські спецслужби намагалися завадити проведенню об'єктивного та справедливого розслідування катастрофи пасажирського боїнга у небі над Донбасом у 2014 році.

Про це пише «РБК- Україна».

Бергер повідомив, що російські спецслужби спробували отримати персональні дані свідків у справі про авіакатастрофу над Донбасом з метою їх подальшого залякування.

У разі успішного виконання даного завдання, спецслужби Росії мали б змогу відслідковувати  повідомлення та переміщення осіб, які дали згоду свідчити у суді в Гаазі.

Наголошується, що судовий слідчий вирішив засекретити особисті дані усіх свідків, оскільки їх участь у справі становить реальні ризики їх подальшій безпеці та життю.

Зокрема прокурор зазначив, що один зі свідків повідомив електронною поштою, що до нього декілька разів приходили озброєнні окупанти після того, як він оприлюднив відео з  російським зенітно ракетним комплексом «Бук».

Після цього чоловік був змушений переховуватися.

Крім того, стало відомо, і про інший випадок тиску на ще одного свідка, який проводив розслідування щодо причин авіатрощі.

Зазначається, що під час перебування свідка на території Росії у нього був вилучений комп'ютер.

Бергер наголосив, що є «чіткі вказівки», які вказують на те, що російські спецслужби всіляко намагалися перешкодити проведенню об'єктивного розслідування причин катастрови у небі над Донбасом у 2014 році.

Як писав «Вголос», справа МН17: у Нідерландах завершилося перше слухання.

ІА "Вголос": НОВИНИ