Минулого тижня українське суспільство сколихнула новина про результати розслідування вбивства Павла Шеремета. За даними правоохоронців, підозрюваними у розправі над журналістом є п’ятеро людей – це добровольці та волонтери.

Результати шокували усіх: дехто не вірить слідчим, заявляючи, що мотив вбивства -«захопилися арійською ідеологією» - смішний, інші ж не особливо довіряють міністру МВС Арсену Авакову. Є ще одна версія: нібито слідство навмисно дискредитує добровольців та волонтерів, щоб нівелювати протестний рух.

Проте тут варто пригадати, що це вже не перший резонансний суд над волонтерами та добровольцями. Наприклад, свого часу судили Героя України, колишню бранку Кремля та військову Надію Савченко і волонтера Володимира Рубана. Саме вони, судячи з оприлюднених відеозаписів, планували підірвати Верховну Раду з метою повалення державного ладу. Тут чітко простежується аналогія із підозрюваною у вбивстві Шеремета волонтеркою Юлією Кузьменко, яка з реактивної артилерії планувала обстріляти Київ. Проте після зміни влади справа Савченко фактично розвалилась: колишня терористка вільно проходить у Верховну Раду та є частим гостем телеканалів, котрі наближені до кума Путіна Віктора Медведчука, а керівник громадської організації «Офіцерський корпус» Володимир Рубан вільно перетинає кордон України. Прикметно, що справа Савченко нічим не здискредитувала ні добровольців, ні волонтерський рух. А тепер, на хвилі політичного «хайпу» скандально відома волонтерка, прихильниця Порошенка Маруся Звіробій звинуватила Савченко у розправі над Шереметою.

Ще однією резонансною справою часів Петра Порошенка було розслідування вбивства «улюбленого поета» президента-втікача Януковича Олеся Бузини. Тоді правоохоронці звинуватили у цій розправі над Бузиною представників націоналістичного середовища Андрія Медведька та Дениса Поліщука. Минуло уже кілька років, проте ця справа і досі не рушила з мертвого місця.

Чому ж на цей раз суспільство засумнівалось у причетності до вбивства Шеремета добровольців та волонтерів та чим може закінчитися ця справа? Про це ІА «Вголос» запитав у адвоката Сергія Войченка, політтехнолога Ярослава Макітру, політолога Петра Олещука та політичного аналітика Олександра Кочеткова.

Чи є паралелі у справах про тероризм Савченко та вбивстві Шеремета?

Ярослав Макітра:

Справа про вбивство журналіста Павла Шеремета, як і справа Савченко, дуже заполітизовані. Навіть прихід на це все президента Зеленського свідчить про те, що розслідування вбивства Павла Шеремета – це політика.

Якщо вдивитися у саму суть, то у справі Савченко не було доконаного злочину, були лише слова. У цій справі ми маємо конкретне вбивство.

Олександр Кочетков:

Одна справа - звинувачення Надії Савченко, що базується на неадекватних розмовах неадекватної громадянки, а її «спільника» Володимира Рубана, якого як на мене, елементарно підставили з перевезенням зброї. А в справі Шеремета було реальне вбивство з метою дестабілізації суспільної ситуації.

Сергій Войченко:

Ці паралелі я б все ж провів із справою про вбивство Бузини. Бо, як на мене, Савченко прибрали із політичної площини, щоб вона не перешкодила Порошенку виграти вибори. Ми бачили, як ревно над цією справою працювали «збиті льотчики» Матіос та Луценко. Хоча тоді теж були гучні заяви, з яких усі сміялись. Щодо цих людей, котрих підозрюють у вбивстві Шеремета, то вони не є із середовища Савченко, вони не є політичними опонентами Зеленського. Звісно, вони не його прихильники, але і ці люди нічим не загрожували владі. Так само окремі випадки не зможуть дискредитувати цілий волонтерський та добровольчий рух.

Судячи з тієї підозри, котру публікували підозрюваним у вбивстві Шеремета, то вона є ідентичною з тією, котру інкримінували моїм підзахисним Медведьку та Поліщуку, а саме: «захоплення націоналістичними гаслами». Таке враження, що вони один в одного переписували. Такий мотив не витримує жодної критики. А тому зараз ми можемо хіба що спостерігати за цією ситуацією та бути дуже обережними у висновках.

Розслідування вбивства Шеремета стало політикою?

Розслідування вбивства Шеремета стало геополітикою
Олександр Кочетков:

У підозрах, котрі вручено підозрюваним у вбивстві Павла Шеремета йдеться, що метою вчинення злочину була «дестабілізація ситуації в Україні». А тому ця справа має серйозне політичне підгрунтя. Як на мене, це – не просто політика, це – геополітика. Свого часу була заява представників міністерства МВС про «російський слід». Зараз, він уже нібито зник. Я не буду здивованим, якщо через 4 місяці після «нормандського формату», коли Україна ні про що не домовиться з РФ, у цій справі знову знайдуть «руку Кремля». Геополітична ситуація впливає на обсяг доказів та звинувачень, котрі пред’явили підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Ці всі розмови шкодять розслідуванню справи про вбивство Шеремета?

Ярослав Макітра:

Так. Докази, які можуть свідчити про причетність цих осіб до жорстокої розправи у частини суспільства викликають сумніви тільки через те, що на це все нашаровано багато політики. Крім того це заполітизовано і через фігуру Арсена Авакова.

Також є підозра, що підривається довіра до ветеранів. А ми знаємо, що українці довіряють церкві, президенту та добровольцям. Ця політизація справи шкодить слідству та встановленні істини у розслідуванні вбивства журналіста.

Поки зарано робити будь-які висновки. Бо згадується багато злочинів, які робили учасники АТО, зокрема недавній про розстріл 3-річного сина бізнесмена Соболєва. У справі Шеремета нам показали не всі докази. Крім того є серйозна медійна підтримка, як зі сторони захисту підозрюваних, так і зі сторони обвинувачених.

Олександр Кочетков:

Також цікаво, що у центрі уваги цієї справи є міністр МВС Арсен Аваков, який втягнув у це все навіть президента України Володимира Зеленського та генерального прокурора Руслана Рябошапку. Ці високопосадовці своєю справою «освячують» політизацію справи.

Якщо Аваков сфабрикував справу, то його може очікувати не просто відставка, а й щось серйозне
І якщо Аваков сфабрикував справу, то його може очікувати не просто відставка, а й щось серйозне. У цій справі величезні ставки. І коли досвідчений Аваков таке робить, це означає, що у нього щось є по цій справі. Я вважаю, що ми не почули усіх показів та реального мотиву. Нам не назвали організаторів вбивства. І у мене відчуття, що поліція знає ці імена. Замовники вбивства Шеремета ймовірно дуже відомі в Україні. З часом нам їх назвуть.

Але найголовніше. Якщо звинувачення ветеранів війни та волонтерів в замовному політичному вбивстві не буде підтверджено настільки незаперечними доказами, що в їх провину повірить українське суспільство, то підозрювані самі перетворяться в ту саму сакральну жертву. І це таки призведе до дестабілізації суспільної ситуації в Україні.

Петро Олещук:

На відміну від 99 % оточуючих, я не вважаю себе Шерлоком Холмсом, спроможним по телевізору розслідувати злочин і встановити відповідність доказів. Хоча я і розумію, що недовіра до МВС та Авакова - це вже щось на рівні інстинкту. Інстинкту самозбереження.

Які висновки можна зробити з юридичного погляду?

Сергій Войченко:

Саме по собі розкриття будь-якого вбивства можна було б розцінювати, як позитивну роботу правоохоронців. Прикро те, що насправді судячи з цієї інформації, яку нам повідомили, цього недостатньо, щоб робити висновки щодо причетності чи непричетності окремих осіб до вчинення будь-яких злочинів. Дійсно під час проведення прес-конференції ми побачили гарне шоу. Таке ж саме ми спостерігали у 2015 році, коли міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звинуватив Медведька та Поліщука у вбивстві Олеся Бузини. Станом на сьогоднішній день наше адвокатське об’єднання захищає обвинувачених у вбивстві Бузини. Можу сказати, що жодних підтверджень їхньої вини немає, а всі так звані «докази» виявились підтасовкою працівників поліції.

Виникає питання також, а чому саме в цей час було оприлюднено інформацію про результати розслідування вбивства Шеремета? Адже під час судових засідань оприлюднювалась інформація про те, що докази та експертизи робились у 2016-2017 роках. Можливо, цю інформацію оприлюднили зараз з метою «політичного хайпу». Остаточну крапку в цьому всьому може покласти тільки суд. Станом на сьогоднішній день людям уже обрані запобіжні заходи. Ймовірно, ще будуть гучні затримання підозрюваних у замовленні вбивства. А тому за цією справою потрібно стежити і не робити поспішних висновків.

Марія Бойко, «Вголос»

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ