Кримські окупанти не закрили справу проти архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України Климента, тому небезпека переслідування з боку російських силовиків зберігається.

Про це сам владика повідомив проекту «Радіо Свобода» "Крим.Реалії«.

За його словами, метою затримання було зірвати його заплановану поїздку до українського політв’язня Павла Гриба, котрого утримують у Росії, а також очорнити ім’я священнослужителя.

»Мета — очорнити моє ім’я. Мовляв, подивіться, хто їздить до українців у в’язниці: злодій, який краде сам у себе, і церковник, який ходить вулицями і матюкається на людей. Зараз адміністративна справа, яка висить наді мною, не закрита«, — повідомив він.

Климент також розповів подробиці свого звинувачення.

»Є заява про те, що я нецензурно лаявся на ринку, цього свідка приводили до відділку поліції, він — звичайний безпритульний. Ми всі сміялися, коли він вийшов із відділку поліції і почав матюкатися«, — розповів архієпископ.

Він зазначив, що не виключає подальших дій російських силовиків.

»Небезпека мого переслідування зберігається. Я не в силах передбачити, що вони придумають надалі, аби знищити мене як архієрея Кримської єпархії в Криму. Якщо ми подивимося на справи українських політв’язнів, то побачимо, що спершу у багатьох цих справах з’являється адміністративний протокол. За окремими справами, наприклад, у Андрія Захтея й Євгена Панова, навіть аналогічний тому, який мали оформити на мене — нецензурна лексика в публічному місці«, — сказав архієпископ.

Він також подякував патріархові Філарету та митрополиту ПЦУ Епіфанію, українській омбудсменці Людмилі Денисовій, адвокатам Емілю Курбедінову та Миколі Полозову, кримськотатарській активістці Лілі Буджуровій за реакцію на його затримання, і наголосив, що »дуже велике коло осіб" долучилося до його звільнення.

Як повідомляв “Вголос”, 3 березня, у Криму затримали архієпископа ПЦУ і повезли у поліцію.

Згодом затриманий архієпископ ПЦУ вийшов на зв’язок і розповів, що йому інкримінують.

Пізніше адвокат розповів, що архієпископу Клименту намагаються “пришити” статтю “хуліганство” за начебто нецензурну лайку.

У МЗС України затримання архієпископа Климента назвали планомірним наступом на українське православ’я.

Того ж дня затриманого архієпископа Климента відпустили.

ІА "Вголос": НОВИНИ