Адміністрація президента США Джо Байдена планує надати Україні керовані ракетні системи, здатні вражати цілі на відстані у понад 40 миль (орієнтовно 64 кілометри).

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб Сполучених Штатів, які надали нові подробиці військової допомоги Україні.

Зазначається, що дальність дії реактивної системи залпового вогню, яку США планують відправити, приблизно вдвічі більша, ніж у гаубиць M777, які надали Україні раніше.

Минулого тижня офіційні особи США заявили, що Білий дім близький до рішення про те, ракети якої дальності надати Києву, але не назвали конкретної зброї, яку відправлять.

Тепер посадовці заявили, що мета постачання реактивних систем залпового вогню полягає в тому, щоб посилити вогневу міць України проти російських військ, уникнувши розширення війни вглиб території Росії. Зазначається, що нова зброя дозволить Україні завдавати ударів по всій території Донбасу.

Видання пише, що наразі невідомо, скільки саме ракетних систем відправлять. Один із чиновників розповів, що вони можуть прибути до України протягом кількох тижнів. Їхнє опановування займе щонайменше 10 днів.

Ракети будуть встановлені на колісній пусковій установці, яка називається High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Очікується, що адміністрація оголосить про своє рішення цього тижня. Прессекретарка Ради національної безпеки відмовилася від коментарів, заявивши тільки, що ці комплекси розглядаються для використання в Україні.

30 травня президент США Джо Байден заявив журналістам, що Сполучені Штати не надсилатимуть Україні ракетні системи, здатні завдавати ударів по російській федерації.

Після цього ексрадник президента США з питань національної безпеки Майкл Макфол заявив, що Україна отримає від Сполучених Штатів нові партії високоточних ракет із більшою дальністю, ніж ЗСУ мають зараз, але не ракети, якими можна поцілити вглиб Росії.

Раніше в Офісі президента закликали західних партнерів надати Україні американські реактивні системи залпового вогню MLRS, щоб ЗСУ могли деблокувати Чорне море та запобігти глобальній продовольчій кризі.

MLRS на HIMARS здатні виконувати роль і ракетних систем залпового вогню (РСЗВ), і оперативно-тактичних ракетних комплексів (ОТРК) з дальністю дії до 300 кілометрів.

ІА "Вголос": НОВИНИ