Державний департамент США схвалив і передав на розгляд Конгресу плани продажу американських винищувачів F-16 Тайваню.

Про це першим повідомило видання The Washington Post.

Угода обсягом 8 мільярдів доларів може викликати негативну реакцію офіційного Китаю в час, коли двосторонні американсько-китайські відносини ускладнюють торговельні суперечки а також побоювання про військове придушення Китаєм протестів у Гонконгу.

В разі, якщо плани продажу 66 винищувачів буде схвалено, ця угода стане найбільшою за десятиліття поставкою зброї США до Тайваню і четвертою за президетства Трампа.

Угода отримала підтримку впливових законодавців США. Голова Комітету Сенату з міжнародних відносин Джим Ріш привітав плани продати винищувачі Тайваню. "Ці винищувачі мають вирішальне значення для покращення обороноздатності Тайваню в повітряному просторі, де збільшується тиск Китайської Народної Республіки". Сенатор-республіканець Марко Рубіо назвав угоду "важливим кроком з підтримки самооборони Тайваню".

Голова комітету Сенату зі збройних сил Джим Інгофф та сенатор-республіканець Джон Корнін заявили, що продаж "стримає зростаючий тиск Пекіна і нарощування його воєнної міці".

Голова Комітету міжнародних відносин Палати представників Конгресу США демократ Елліот Енгель у спільній заяві з конгресменом-республіканцем Майклом Макколом відзначив, що продаж "надішле потужний сигнал про відданість США безпеці та демократії у Індо-тихоокеанському регіоні".

Китай, який планує реінтегрувати Тайвань і виступає проти продажу зброї Тайваню, заявляв про можливу "реакцію у відповідь" в разі такого кроку.

ІА "Вголос": НОВИНИ