Американський уряд розслідує раптове погіршення здоров'я 24 власних дипломатів. У них виявилися неспецифічні симптоми, схожі з так званим «гаванським синдромом», погіршенням здоров’я дипломатів, яке може бути пов’язане зі впливом Росії.


Про це повідомляє журнал New Yorker і агентство Associated Press. За їх даними, проблеми зі здоров'ям у працівників американської дипломатичної місії стались на початку року, після інавгурації новообраного президента Джо Байдена.  Американська влада називає появу дивних симптомів у співробітників «аномальними або непоясненим інцидентами зі здоров’ям». Та за даними журналістів New Yorker, які посилаються на приватні заяви директора ЦРУ Вільяма Бернса, мова йде саме про хімічні атаки.

"Гаванським синдромом" називають симптоми, які відчули американські дипломати у столиці Куби в 2016-у році.  Зокрема сильний головний біль, нудоту, втому і погіршення координації та слуху. У 2018 році аналогічна ситуація відбулась з працівниками американського консульства в Китаї.  Крім того, схожі випадки були зафіксовані на самій території США.

Як адміністрація колишнього президента Трампа, так і чинного лідера США Джо Байдена, розглядають версію російської атаки. . Журнал Politico в травні повідомляв, що організатором може виступати російська військова розвідка ГРУ, однак точних доказів цього поки немає.

ІА "Вголос": НОВИНИ