Про це повідомляє видання El Pais.

Таку інформацію оприлюднили після детального аналізу, здійсненого науковцями Університету Джорджа Вашингтона в США щодо понад 5 мільйонів повідомлень. У звіті міститься попередження щодо «серйозної кризи політичної та економічної репутації в Іспанії та ЄС».

Американський науковець Хав'єр Лесака проаналізував 5 029 877 повідомлень у Twitter, Facebook та інших соціальних мережах, які використовували терміни «Cataluña», «Catalunya» та «Catalonia» у період між 29 вересня та 5 жовтня.

«Найбільш вражаюча річ, що стосується розслідування - це відкриття цілої армії зомбі-аккаунтів, які є абсолютно скоординованими і призначені для обміну контентом, створеним RT та Sputnik, в різних розмовах цифрового інформаційного простору, що йдуть з Сирії та Сполучених Штатів до Каталонії», - пояснює Лесака.

«Є дані, що дозволяють припустити, що зразок цифрового втручання, яке виявили у цифрових програмах щодо виборів в Сполучених Штатах чи Brexit, був також виявлений в Каталонії, і що автори такої дестабілізації є одні й ті ж самі», - додав він.

Напередодні двоє іспанських міністрів визнали, що іспанський уряд підтверджує інформацію про те, що під час Каталонської кризи «деструктивні повідомлення» були відправлені з «території РФ», а також з «іншої території». Урядові джерела пізніше підтвердили, що «інша територія» стосується Венесуели.

ІА "Вголос": НОВИНИ