Вартість позолоченої ікони 300-літньої давнини, яку викрали із Луганська і яку голова Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, становить приблизно  12,5 млн євро.

Про це інформує BN.TV з посиланням на джерела в оточенні Додіка.

Перед тим реліквія знаходилася у банківському сейфі Banke Srpske. Але потім він збанкрутував і її передали до банку UKIO, який його поглинув. Невідомо, коли і в який спосіб викрадений з України витвір сакрального мистецтва потрапив до боснійського банку.

Мілорад Додік дізнався, що в банку UKIO зберігається позолочена ікона, якою цікавиться Лавров. Тож Додік вирішив «подарувати» її очільнику російського МЗС, щоб, як він висловився, «повернути Росії те, що їй належить» і, водночас, зміцнити зв'язки з Москвою.

Акт дарування відбувався в Сараєво поза рамками протоколів. Для фіксації цієї події один із радників Додіка запросив дві знімальні групи. Згодом ЗМІ повідомили, що на реліквії стоїть українська печатка, яка засвідчує приналежність до України. Імовірно, що її вивезли з окупованого Луганська у 2018 році.

Після оприлюднення цієї інформації українське посольство в Боснії і Герцеговині звернулося з вимогою повернути ікону нашій державі. Натомість Мілорад Додік заявив, що поверне її тим, від кого отримав, але не Україні.

Читайте більше новин за посиланням:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ