У середу, 22 липня, відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) у форматі відеоконференції.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Згідно з ухваленим рішенням, з 00:01 27 липня 2020 року має дотримуватися режим повного та всеосяжного припинення вогню на Донбасі.

«Прорив у роботі ТКГ в цьому напрямку є результатом ефективної роботи української делегації за підтримки наших міжнародних партнерів у Берліні й Парижі, а також роботи політичних радників і глав МЗС країн-учасниць »нормандського формату«, - йдеться у повідомленні.

Так, сьогодні на засіданні сторони за посередництва ОБСЄ домовилися про застосування заходів з посилення режиму »тиші« до повного врегулювання російсько-української війни на Донбасі.

Відповідні заходи погоджені на ТКГ Україною та Росією й підтримані ОБСЄ.

Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, якщо він буде дотриманий окупантами з РФ, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей.

»Україна вкотре підтвердила повну готовність до дотримання досягнутих на грудневому саміті в Парижі домовленостей на рівні лідерів країн-учасниць «нормандського формату» та прихильність до виконання Мінських угод", - зазначили в ОП.

СММ ОБСЄ сприятиме та підтримуватиме виконання цих заходів.

У межах політичної групи було наголошено, що повне та всеосяжне припинення вогню є базовою передумовою для політичного врегулювання. Адже вибори на тимчасово окупованих територіях України можливі виключно за таких умов:

  • після всеосяжної деескалації;
  • після виведення російських військових підрозділів і техніки, роззброєння незаконних збройних формувань;
  • відновлення контролю з боку уряду України над українсько-російським кордоном;
  • вибори мають відбуватися виключно згідно із законодавством України;
  • вибори мають відбуватися з дотриманням Копенгагенських стандартів ОБСЄ.
У межах гуманітарної групи Україна, як і було домовлено, передала списки осіб на взаємне звільнення та очікує на те саме від Росії.

Як писав «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ