Представник митрополита Київського і всієї України Епіфанія отець Іван Сидор зазначив, що Томос про автокефалію Православної церкви України мають підписати ще кілька архієреїв Константинопольського патріархату.
Про це повідомляє «Прямий».

«Томос, який був переданий нам учора і внесений у храм Святої Софії, він є дійсний, із підписом Вселенського патріархі Варфоломія, але згідно процедури там також мають бути підписи архієреїв, які беруть участь у Синоді Константинопольського патріархату», - сказав клірик.

Представник Епіфанія зазначив, що Томос не підписали одразу всі зазначені священики через те, що Синод засідає 9 числа, а документ передали Україні 6 числа.

«Чому його повезли на допідписання цих архієреїв? Тому що кожного місяця Синод Константинопольського патріархату засідає 9 числа, а рішення про те, коли передати Томос Україні, було те, що треба його передати 6 січня, тобто за 3 дні до Синоду. Тому неможливо було, щоб Синод зібрався перед цим. Тому така зараз процедура цього підписання», - пояснив отець Іван Сидор.

При цьому клірик наголосив на чинності Томосу, зазначивши, що тимчасова відсутність кількох ієрейських підписів є суто технічною затримкою.

Як відомо, у Софії Київській 7 січня тривала святкова Літургія, яку очолив митрополит Епіфаній.

Також на Софійську площу та до Софії Київської зійшлися люди, щоб спільно помолитися.

ІА "Вголос": НОВИНИ