В російському полоні залишаються близько 800 азовців, з яких більше 40 жінок, серед них є вагітні.

Про це повідомила керівник відділу у роботі з полоненими та їх сім'ями патронатної служби «Азову» Ольга Кравченко.

"У полонених, які вийшли, ми побачили майже у 90% крайню стадію анорексії, моральне та психологічне виснаження, в такій стадії, що ми просто були шоковані...

Поранення — застарілі осколкові та вогнепальні у важкій запущеній формі, адже лікування належного ні на «Азовсталі», ні в полоні не було. Всі осколки залишись у хлопців та дівчат всередині тіла. Їх потрібно оперувати", – зазначила Ольга Кравченко.

Зі слів Кравченко, патронатна служба розподілила по медичних закладах всіх бійців. Наразі працюють над діагностикою, адже дуже багато прихованих і не виявлених хвороб.

Нікого з повернутих з полону не відправили додому, бо всі абсолютно потребують медичного лікування.

"Всім, хто звертається до нашої служби щодо інформації про родичів у полоні повідомляємо, що наразі ми не можемо опитувати повернених військових з полону, адже хлопці ще не готові до розпитувань.

Зараз така стадія, що ми можемо тільки слухати те, що вони кажуть. Коли ми задаємо питання, то бійці знічуються та кажуть, що не пам'ятають", – каже керівниця патронатної служби.

За словами Кравченко, у полоні залишилось багато людей похилого віку у яких, крім бойових травм, є ще хронічні захворювання.

На питання чи надають належну медичну підтримку вагітним в полоні, керівниця відповіла, що про неї не йдеться і жінок треба перевозити на підконтрольну територію.

Як зазначила Ольга Кравченко, місія ООН та Червоний хрест повинні мати доступ до українських полонених, але цього не відбувається, адже російська сторона не підпускає їх.

Нагадаємо, Україна повернула 215 наших військових, серед яких 108 бійців «Азову» у рамках обміну полоненими з росією.

При цьому Україна передала росії колишнього нардепа та одного з лідерів «Опозиційної платформи За життя» Віктора Медведчука. Його обміняли на 200 українських захисників.

Як писав «Вголос», росія утримує в полоні 2,5 тисячі українців.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ