В Україну повернули 541 загиблого військового, серед яких і захисники захопленого російськими військами міста-Героя Маріуполя.

Про це розповів уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

За його словами, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій займається поверненням тіл наших військових постійно, а після створення Офісу Уповноваженого наприкінці травня цей процес прискорився.

«Перемовини з агресором проводити складно, але нам вже вдалося повернути 541 загиблого військового. З Маріуполя доправлено 428 тіл, з них понад 300 – захисники Азовсталі. Повертаємо загиблих із Донецького, Запорізького, Херсонського, Харківського, Луганського напрямків –звідусіль», – підкреслив чиновник.

Він додав, що комунікація з ворогом – найскладніше у цьому процесі. Російській стороні передають локації, де є загиблі українці. Вони мають їх забирати, і тоді порушується режим тиші. Навіть буває складно домовитися, щоб на тимчасово окупованих територіях забрали тіла наших хлопців. Через величезні втрати особового складу росіяни не справляються зі своїми загиблими", – зазначив Котенко.

Водночас наголосив, що комунікація з рідними зниклих безвісти чи загиблих українських захисників безперервна. Мінреінтеграції провело понад 20 зустрічей із родичами. 

«Складно пояснити людині, рідний якої загинув, чому інколи тривалий час не вдається повернути його тіло. Я не буду зараз говорити про росіян і людяність, це несумісно, всі про це знають. Але особисто переймаюся кожною історією й намагаюся донести правду: люди у горі – вони не завжди готові чути», – визнав уповноважений.

Він додав, що українці часто у відчаї, читаючи різні новини, в тому числі з пропагандистських ресурсів, які пишуть, що Україні не потрібні наші військові. Чиновник назвав це цинічною брехнею й закликав вірити тільки офіційним українським джерелам. 

«Звертайтеся до Мінреінтеграції, якщо втратили зв’язок з рідними. Ми допоможемо! І до журналістів: доносьте правду до людей! Ми готові надавати вам необхідну інформацію. Для нас дуже важливо повернути додому кожного Героя, і ми робимо для цього все можливе», – заявив Котенко.

Нагадаємо, на сході Румунії перекинувся автобус, який перевозив українців. 23 із 43 пасажирів госпіталізовані.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ