Упродовж 2020 року протиповітряна оборона НАТО у Європі понад 400 разів виявляла невідомі літаки, які наближадися до території Альянсу.

Про це інформують на офіційному сайті НАТО.

Майже 90% перехоплених суден належали Російській Федерації. Протиповітряна оборона альянсу у 2020 році зробила приблизно 350 вильотів для перехоплення літаків з Росії.

Військові літаки РФ часто не повідомляють код транспондера, який інформує про положення та висоту, не подають план польоту або не спілкуються з авіадиспетчерами. Це створює ризик для цивільних літаків.

За останні роки зросла присутність російських військових літаків неподалік від повітряного простору НАТО.

Слід зауважити, що Альянс має в Європі приблизно 40 радарів повітряного спостереження і вузлів звітності, а також приблизно 60 реактивних літаків. НАТО охороняє зокрема повітряний простір Прибалтики (Естонії, Латвії та Литві) і західних Балканів (Албанії, Словенії та Чорногорії). У 2020 році НАТО почало охороняти небо Румунії, Болгарії та Ісландії.

Наразі НАТО має два центри повітряних операцій: в Німеччині та Іспанії. Перший відповідає за безпеку повітряного простору північної Європи. Другий охоплює південь Європи.

Читайте більше новин за посиланням:

ІА "Вголос": НОВИНИ