Дрони-камікадзе Shahed-136 можуть запускати з білоруської частини Чорнобильської зони відчуження, а саме з сіл Уласи та Кожушки. Обидві локації надійно сховані від сторонніх очей та знаходяться близько до кордону України.

Про це повідомляє  "Беларускі Гаюн".

Моніторингова група відзначає, що точних відомостей про місця запусків дронів з Білорусі немає, тому вони проаналізували наявну інформацію і прийшли до висновку, що це може бути білоруський сектор зони відчуження Чорнобильської АЕС (Поліський радіаційно-екологічний заповідник).

«Чому там? Більшу частину року цей заповідник - фактично закрита територія. Там немає нікого, крім охорони, і є місця, де навіть не ловить мобільний зв'язок, не кажучи вже про інтернет», - пише «Гаюн».

Завдяки супутниковим знімкам їм вдалося відокремити декілька зон, де видно зміни, що відбулися за останні кілька місяців. Так, в селі Уласи Хойкинського району з’явилися протоптані доріжки, розчищені дороги для проїзду і вирубані кущі. Це місце знаходиться всього в 4,5 км від кордону з Україною і в 20 км від найближчого населеного пункту - це виключає можливість наявності очевидців, які повідомили б про запуск дронів.

Друге село - Кожушки, яке знаходиться трохи далі від кордону, але на супутникових знімках чітко видно нові дороги, а отже там частіше стала їздити техніка.

Нагадаємо, як писав «Вголос», президентові Німеччини Франку-Вальтеру Штайнмаєру, який вперше відвідав Україну з початку повномасштабного вторгнення РФ, довелося понад годину провести в укритті на Чернігівщині.

ІА "Вголос": НОВИНИ