Завдяки інсайдерам стали відомі «непослідовні правила», за якими цензурується контент у Facebook, - пише ВВС Україна з посиланням на Guardian.

Як повідомляє видання, оприлюднені документи показують, якими критеріями керуються модератори, аби визначити, чи є зміст дописів насильницьким, сексуальним, расистським, чи провокує він ненависть чи тероризм.

Guardian пише, що модератори Facebook – «перевантажені» і мають лише 10 секунд на рішення щодо того чи іншого допису.

Витік інформації стався невдовзі після того, як член британського парламенту заявив, що великі соціальні мережі «не впоралися» із проблемою суперечливого контенту.

Уважна політика?

Видання твердить, що отримало доступ до понад 100 посібників, що використовувалися всередині Facebook для підготовки модераторів щодо того, що можна і чого не можна публікувати на сайті.

У Facebook не коментували, наскільки автентичними є документи, що потрапили до Guardian.

У посібниках йдеться про широкий спектр чутливих питань, включно із ненавистю, порнографією, самогубством, канібалізмом і насильством.

Модератори Facebook, із якими говорили журналісти Guardian, визнають, що політика компанії щодо цензурування контенту є дуже "непослідовною і суб'єктивною".

За їх словами, процес ухвалення рішень щодо сексуальних тем був серед найбільш «суперечливих».

Неурядова організація, що опікується правами, пов'язаними із цифровими технологіями, Open Rights Group, заявила, що «витік» показує, наскільки потужним може бути вплив Facebook на понад два мільярди своїх користувачів.

«Рішення Facebook щодо того, що є прийнятним і неприйнятним, має величезне значення для свободи слова, - йдеться у заяві ORG. - Цей «витік» показує, що ці рішення є складними і пов'язані із величезними проблемами».

У заяві групи також йдеться про те, що «Facebook», напевне, ніколи не вдасться робити це цілком правильно, але принаймні компанія може бути трохи більш прозорою щодо самого процесу ухвалення рішень».

Guardian пише, що погляд на внутрішній процеси рішень у Facebook, напевне, поновить заклики до керівників компанії провадити більш уважну і прозору політику щодо постів користувачів.

«Тривожний витік»

У заяві голови відділу глобального менеджменту Facebook Моніки Бікерт йдеться про те, що «ми напружено працюємо для того, аби зробити Facebook якомога більш безпечним і одночасно зберегти свободу слова».

«Це вимагає детального опрацювання багатьох складних питань, правильне вирішення яких ми сприймаємо дуже серйозно», - заявила вона.

На початку травня впливовий парламентський комітет з питань внутрішньої політики піддав Facebook та інші соціальні медіа жорсткій критиці за те, що вони «неймовірно далекі» від запобігання поширенню закликів до насильства.

Невдовзі після цього Facebook повідомив про плани залучити додатково до перевірки змісту дописів до 3000 працівників.

ІА "Вголос": НОВИНИ