Коронавірус відомий для людства уже давно, однак в 21 столітті виділили саме бета-коронавірус – найбільш небезпечний вірус. Про це розповіла завідувачка 2-го пульмонологічного відділення Львівського центру легеневого здоров’я Ольга Толох у програмі «Формула здоров’я» на телеканалі НТА.

Перше захворювання, викликане бета-коронавірусом, розпізнали в 2002 році у китайській провінції. Тоді цим вірусом інфікувався фермер, у нього розвинувся важкий респіраторний синдром.

Ольга Толох наголосила, що саме тому це захворювання англійською мовою називається Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) - тяжкий гострий респіраторний синдром. Його зафіксували у 35 країнах світу. Вірус викликав велику смертність - понад 10% . Згодом виділити MERS синдром, який також був зумовлений бета-коронавірусом. Він поширився в 24 країнах світу та прийшов із Саудівської Аравії.

«Сучасний коронавірус COVID-19 за своєю струкурою є РНК-вмісним коронавірусом, який на поверхні має так звані »шипи« , які мають також велику спорідненість до епітеліальних клітин дихальних клітин», - пояснила лікар.

Раніше Вголос повідомляв:

ІА "Вголос": НОВИНИ