Про це у коментарі «Вголосу» повідомила головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

Два тижні перед цим хлопець став на іржавий цвях, через 14 днів у нього виявилися симптоми, характерні для правця: спазмована посмішка, судоми тощо. Хлопчик був не щеплений. Медики запевняють, що одразу надали дитині  невідкладну допомогу. Його стан середньої важкості, він продовжує перебувати в обласній дитячій клінічній лікарні «Охматдит».

Нагадаємо, в серпні з правцем до реанімації на Львівщині потрапив також 8-річний хлопчик.

Наталя Тімко зазначила, що стан дитини з позитивною динамікою.

Загалом, за її словами, щоб робити профілактику правцю, потрібно вводити анатоксин дітям 2-4-6-18 місяців, 6 років, 16 років і далі  кожні 10 років. «Препарати для профілактики у нас є, анатоксин для дітей і для дорослих міститься у складі комбінованих вакцин. Тому, якщо стається травма, то екстрену профілактику правця проводять цією вакциною, яка містять протиправцевий компонент. Він вводиться для того, щоб організм сам виробив захисні антитіла», – говорить лікар.

А от сироватки з  готовими антитілами в Україні немає. «Тому що вона не зареєстрована», – пояснила Наталія Тімко. Однак для цих дітей залишки сироватки знайшли ще в  Дрогобицькому районі, а решта привезли волонтери з-закордону. «5-річному хлопчику пощастило більше, бо йому вистачило залишків, яку передали на першу дитину», – каже Наталя Тімко.

На уточнення «Вголосу» вона додала також, що з проблемною вакциною проти сказу ситуація вже вирішена – близько місяця вона вже є на території України, зокрема, на  Львівщині.

Тим часом міністр охорони здоров’я Уляна Супрун виклала на своїй сторінці у «Facebook» правила екстреної профілактики правця. 

 Міністр написала також «Працюємо над тим, щоб сироватки від рідкісних хвороб були в Україні: створена група із кваліфікованих лікарів-інфекціоністів, епідеміологів, токсикологів та працівників МОЗ. Готуємо документи на фінансування держзакупівель по епідеміологічному фонду. Поки реагувати на такі випадки і знаходити сироватки нам допомагають волонтери»

ІА "Вголос": НОВИНИ