Станція «Незалежність» – так назвали серію подій, які відбуватимуться 24-го серпня у найстарішому районі Львова «Підзамче».

Розпочнеться дійство у дворику Палацу імені Гната Хоткевича о 12-ій годині і триватиме святкування  до пізнього вечора.

"За легендою нашого святкування, ми порівнюємо  життя із рухом потяга.  24-го серпня  цей потяг зупиниться на станції “Незалежність”. Програма розділена на три тематичні вагони. Перший – “Підзамче”, наступний – “Мистецький” і третій вагон «Вечірній», –  розповідає Олександра Онишкевич, директорка Палацу ім .Гната Хоткевича.

Вагон “Підзамче” присвячений локальній історії району.

Як каже комунікаційник Максим Бадік, проєкт «Підзамче. Нарешті» зародився два роки тому. При обговоренні назви проєкту виникла ідея, котру запропонувала Оксана Кузенко – голова ГО «Центр соціальних інновацій», щоб  зробити так, що коли  їдеш потягом та виходиш на станції «Підзамче» при зустрічі з улюбленим  районом ти з полегшенням казав: «Підзамче. Нарешті!».

Проєкт спільно напрацьований з громадськими організаціями за підтримки українського культурного фонду. 

«Вагон Підзамче» найбільше партисипативний, бо мультимедійний маршрут ми створювали спільно з мешканцями та експертами, які працюють з історією та темами “Підзамче”. Сюди увійшла літературна історія, яку написав Петро Яценко і озвучив Ярослав Федорчук.

Герой «Підзамче» розповідатиме про свій робочий день та різні цікавинки  району", – зазначає Юлія Рудюк, голова громадської організації Львіський культурний центр та співорганізаторка святкової програми «Станція Незалежність».

Юлія зазначає, що при  спілкуванні з «підзамківчанцями» цю місцевість Львова більше асоціюють з промисловістю і “сірими кольорами”, але у новому проєкті організатори  хочуть  показати район  в іншому світлі: напрацьовану пропозицію брендбуку «Підзамче»  презентуватимуть 24-го серпня.

 У «Мистецькому вагоні» відбудеться відкриття виставки Тетяни Крамаренко «ЛініЯ. У пошуках ідентичності» та майстер-клас каракулегафії.  Ще одна цікавинка – майстер-клас зі створення панно від Галини Якубишин .

Також у день святкування на «Підзамчі» підкажуть, як зробити вибивку на екоторбі – чудовий виріб, який ви на згадку  заберете з собою.

"Освітня мануфактура проєктів “Нарешті» відбувається з партнерами з Центру соціальних інновацій. В цьому блоці ми навчатимемо активну громаду “Підзамча” як зробити з ідеї проєкт, як знайти ресурс та написати грантову заявку. І 24-го ми теж презентуватимемо напрацювання цього блоку", – розповідає Юлія Рудюк,

У «Вечірній» програмі» виступатимуть музичні колективи та відбудеться показ фільму “Мої думки тихі". 

За час проєкту з’явилось багато волонтерів, які допомагали нам втілювати ідею  "Підзамче. Нарешті»в життя. Для прикладу Володимир Караїм зробив серію фотографій «Підзамча». ЇЇ теж можна буде побачити під час святкування Дня Незалежності.

«А ще 24-го відкриється »Вулична галерея« – ще один цікавий проєкт, який демонструватиметься на вулиці »Замарстинівській«. 12 художників у віці тридцяти років  представлятимуть свої роботи на тему Незалежності», – ділиться Ірина Шимон, головна спеціалістка відділу програм та проєктів управління культури Львівської міської ради. 

І додає, що проєкт «Станція Незалежність» в «Підзамче. Нарешті» є добрим результатом втілення  міської  політики децентралізації культури. А Палац імені Гната Хоткевича на сьогодні став двигуном розвитку району.

ІА "Вголос": НОВИНИ