Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький відповів на претензії Митрополита Львівського і Галицького УПЦ московського патріархату Філарета. Священик скаржився на порушення прав батюшок та вірян московського патріархату на Львівщині. Натомість Козицький зауважив, що статути УПЦ МП на Львівщині - недійсні.

Сьогодні, 27 травня, очільник ЛОВА Максим Козицький на своєму офіційному каналі в Телеграмі оприлюднив відповідь на звернення правлячого архієрея Львівської єпархії Української православної церкви московського патріархату Філарета (Сергія Івановича Кучерова). 

 

"Митрополит Львівський і Галицький Української Православної Церкви (Московського Патріархату) Філарет (Кучеров) звернувся до мене, керівництва поліції та СБУ Львівщини у соцмережі зі зверненням щодо того, що органи місцевого самоврядування порушують права вірян і священників Львівської єпархії УПЦ (МП).

Щодо його публічного звернення хочу зазначити наступне:

• Будь-які насильницькі дії та порушення чинного законодавства справді не мали б мати місця. Тому закликаю правоохоронні органи здійснити перевірку наведених фактів для встановлення обставин і чи дійсно такі факти мали місце та чи порушували вони чинне законодавство.

• Високопреосвященний Митрополит Філарет (Кучеров) має розуміти та враховувати суспільні настрої жителів не лише Львівщини, але й всієї України. Українці мають повне право ставити питання щодо існування в Україні релігійних організацій, керівний центр яких є на території країни-агресора та в країні, що розв’язала проти нас війну і вбила десятки тисяч мирних жителів.

• Громади ж Львівської єпархії УПЦ (МП) якраз і є такими, керівний центр яких є на території країни-агресора. І це встановила спеціальна релігієзнавча експертиза, затверджена наказом Міністерства культури України від 25.01.2019 № 37.

• Цілком щиро передбачаю, що якщо в найближчі дні не відбудеться жодного загальноцерковного рішення УПЦ (МП) щодо їхнього подальшого існування поза структурою РПЦ, то ситуація в суспільстві лишень загострюватиметься. Громадська думка перебуває на межі своєї терплячості через війну, численні жертви серед мирного населення України та беззаконня, які чинять московські війська в наших селах та містах.

• Мені дуже приємно, що Митрополит Львівський і Галицький УПЦ (МП) Філарет так ревно переймається питаннями дотримання чинного законодавства. Тож користуючись нагодою хочу нагадати, що жодна громада Львівської єпархії УПЦ (МП) не виконала норм Закону України від 20.12.2018 № 2662-VIII щодо перейменування церков, центри яких є на території країни-агресора. Таким чином їхні статути наразі втратили чинність, що де-факто означає втрату правочинності цих юридичних осіб", - йдеться у дописі голови ЛОВА. 

Нагадаємо, ІА «Вголос» писала, що після повномасштабного вторгнення росії на територію України, вбивств, мародерства та згвалтувань українських дітей і жінок Митрополит Львівський і Галицький Філарет почав звинувачувати органи місцевого самоврядування Львівщини у порушенні прав священників Української православної церкви московського патріархату. Йдеться зокрема про вигуки «смерть москалям» та облитого зеленкою батюшку у Стрию.

Також нагадаємо, що вчора Свобода ініціювала заборону московського патріархату у Львові. Як зазначають депутати, однією з головних підвалин загарбницької ідеології москви протягом 31 року Незалежності України залишається філіал російської православної церкви в Україні, що продовжує прикриватись назвою «Українська православна церква».

ІА "Вголос": НОВИНИ