Генсек НАТО Єнс Столтенберг прийняв рішення скликати в п'ятницю, 4 вересня, раду НАТО на рівні послів у зв'язку з ситуацією з російським опозиційним політиком Олексієм Навальним.

Про це пише агентство Bloomberg, передає Інтерфакс-Україна.

Зокрема на раді будуть обговорюватися можливі наслідки інформації про отруєння Навального субстанцією групи нервово-паралітичних бойових речовин «Новачок».

Згодом офіційний представник НАТО Оана Лунгеску підтвердила в Twitter плани засідання на цю тему.

«Генсек Єнс Столтенберг завтра о 12:30 поспілкується зі ЗМІ після зустрічі Ради НАТО на рівні послів, темі атаки за допомогою» Новачка «на Олексія Навального», – написала вона.

Навальному стало погано 20 серпня в польоті з Томська в Москву. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонер був госпіталізований в комі до реанімації омської лікарні. 22 серпня його перевезли на лікування до Німеччини в берлінську клініку Charite. Російська влада заявляла, що робити остаточні висновки про причини коми Навального передчасно.

2 вересня влада ФРН з посиланням на лабораторію Бундесверу оголосила про те, що в організмі Навального виявлені сліди отрути з групи «Новачок», про яку вперше стало відомо після отруєння в Великій Британії екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в березні 2018 року. Відповідальність за замах на Скрипаля британська влада поклала на Росію. У Москві відкидають ці звинувачення.

Як відомо, канцлер ФРН Ангела Меркель закликала російський уряд дати пояснення щодо ситуації з Навальним. На її думку, опозиціонер став жертвою злочину, а отруту групи "Новачок" в його організмі визначено точно.

ІА "Вголос": НОВИНИ