Як з'ясували вчені з Queen's University в Белфасті, один з найпоширеніших у світі лікарських препаратів допомагає зубам самовідновлюватися, пише Sundaynews.

Найпопулярніший в світі протизапальний препарат аспірин здатний повернути назад розвиток карієсу, що знизить необхідність в установці зубних пломб, як встановили вчені.

Аспірин досягає цього ефекту за рахунок активації системи самовідновлення зубів. Ліки допомагають формувати новий дентин – тверду структуру зуба, яка зазвичай ушкоджується в результаті карієсу.

Відзначимо, що карієс є найбільш поширеною хворобою зубів у всьому світі, від якої страждає кожна третя доросла людина.

Отримані вченими дані можуть змінити підхід до лікування карієсу. Проведені в лабораторії експерименти показали, що прийом аспірину є унікальним підходом у справі активації системи відновлення зубів.

Використання цих ліків не тільки збільшить період життя зуба, але і заощадить час і гроші величезній кількості людей. Карієс виникає через вплив кислоти в порожнині рота, яка розчиняє зубну емаль і дентин. Дана кислота виробляється бактеріями, які містяться в плівці, яка формується на зубах.

Коли ми вживаємо цукор, то він взаємодіє з бактеріями в плівці, які і виробляють руйнівну кислоту. Якщо людина дозволяє цій плівці накопичуватися і рости, то кислота починає руйнувати поверхню зуба, що і призводить до виникнення дірочок.

Вони поступово проникають до другого рівня зубного матеріалу, який знаходиться за емаллю, тобто безпосередньо в дентин. Карієс призводить до зубних абсцесів, через що зуби деколи доводиться видаляти.

Для припинення патологічного процесу лікарі за допомогою бормашини встановлюють зубні пломби. Однак більшість пломб з часом випадає, їх необхідно змінювати по кілька разів протягом життя.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ