Відтепер чиновники Львівщини відстежуватимуть чи насправді водії, які задекларували, що їдуть за гуманітарним вантажем, перевозять допомогу чи їдуть за кордон у своїх потребах.

Про це сьогодні, 27 травня, повідомив заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

За його словами, нещодавно набрали чинності зміни Кабміну щодо правил перетину кордону чоловіками віком від 18 до 60 років.

То ж, якщо дотепер чоловіки призовний віку, які виїжджали за кордон за гуманітарним вантажем, могли отримати дозвіл на виїзд, вказавши мету поїздки, то тепер треба обґрунтувати який це вантаж, для кого, тривалість поїздки та яка кількість авто буде задіяна у перевезенні.

«Якщо у зверненні буде вказано легковий автомобіль, яким перевезуть консерви чи якісь речі, то ми розуміємо, що це поїздка не за гуманітарним вантажем, а у власних потребах», - зазначив Юрій Бучко.

Якщо водій затримається у поїздці, не встигне вчасно повернутися та не привезе того, за чим їздила, то його дозвіл на виїзд закордон буде скасовано.

За словами заступника начальника штабу Західного регіонального управління Держприкордонслужби України - начальника відділу організації прикордонного контролю Ігоря Матвійчука, якщо прикордонники виявлять, що водій везе не гуманітарну допомогу, то скасовуватимуть дозвіл на виїзд з України.

«А якщо ми бачимо, що особа перевищила термін перебування за кордоном або везе автомобіль для власних потреб, а заявила, що для ЗСУ, то ми повідомлятимемо про це військову адміністрацію», - попередив він.

Ігор Матвійчук пояснив, що коли виникли величезні черги під час перевезення автомобілів в Україну, прикордонники почали цікавитися тими, хто їх ввозить. Виявилося, що більша частина цих водіїв мають дозвіл на перетин кордону як перевізники гуманітарної допомоги. Однак розмитнювали вони ці авто для себе, а не як допомогу.

Водночас безперешкодно виїжджати за кордон можуть залізничники, спортсмени, студенти, які навчаються за кордоном, особи з ПМЖ, інваліди або ті, хто супроводжують осіб з інвалідністю, багатодітні батьки або батьки, які виховують дітей самостійно.

Нагадаємо також, з 2 червня у Львові вартість однієї поїздки у маршрутному таксі або автобусі становитиме 15 гривень. Вартість проїзду в електротранспорті не змінюється. Поки що.

ІА "Вголос": НОВИНИ