Україна не може відмовитися від строкової служби, бо постійно перебуває в стані війни. Втім, вона має змінитися якісно.

Про те, які новації варто впровадити, розповів радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко у прямому етері ток-шоу «Говорить Великий Львів» на телеканалі NTA, коментуючи нинішню трагедію у Дніпрі, коли 20-річний строковик Нацгвардії розстріляв своїх товаришів.

Геращенко зазначив, що тільки декілька країн у світі можуть дозволити собі мати контрактників. Ізраїль, Швейцарія, Німеччина, Польща – це країни, де практикується строкова служба.

«Така країна як Україна, що постійно є під загрозою російської агресії, повинна мати законодавство про строкову службу, – вважає Геращенко. – Але строкова служба має бути іншою – якіснішою. Вона може бути коротшою, наприклад шість місяців, але вона не повинна зводитися до охорони якихось державних підприємств. На даний час нацгвардійці, які призвані в армію, безкоштовно охороняють державні підприємства оборонної галузі, а мали навчатися захищати країну».

Геращенко інформував, що сьогодні міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський підписав наказ про перевірку умов несення строкової служби Нацгвардії, Державної прикордонної служби. За результатами цієї перевірки складуть пропозиції Кабміну та Верховній Раді щодо зміни підходів до використання тих осіб, які призвані на строкову службу.

ІА "Вголос": НОВИНИ