Під час саміту G20 світові лідери та російський президент Путін активно обговорювали українське питання. Американський президент Дональд Трамп навіть скасував офіційну зустріч із очільником РФ через захоплення українських моряків і кораблів, заявивши, що буде готовий до діалогу лише після того, як Росія поверне українських військовополонених. Проте згодом з’ясувалось, що Трамп неформально таки розмовляв із Путіним.

Які висновки Україна повинна зробити після саміту G20? Про це ІА «Вголос» питав у експертів.

Олександр Хара, дипломат, експерт із питань зовнішньої та безпекової політики:

Попри те, що спершу Трамп заявляв, що відмовився від зустрічі з Путіним, американський лідер все ж зустрівся з російським диктатором. Це була коротка зустріч і нам не відомо, про що вони говорили.

Цей саміт показав, що Путін навіть після заяв Трампа про те, що американський лідер побачиться з російським диктором, лише після того, як Росія відпустить українських моряків та поверне захоплену військову техніку, цього не робитиме. Стало зрозуміло, що Росія може відпустити українських моряків лише за умови, якщо Україна піде на поступки в політичному плані. Під час цього саміту ми почули заяви агресора про те, що російські моряки діяли в своїх інтересах і для РФ вони — герої, а не злочинці.

«Поведінка Путіна після саміту G20 жодним чином не зміниться»
Уже зрозуміло, що поведінка Путіна після саміту G20 жодним чином не зміниться. Бо світові лідери під час засідання виявили хіба «стурбованість», а цим російські війська не зупиниш.

Декотрі ж пішли ще далі, роблячи напередодні цього саміту абсолютно маразматичні заяви. Так, Німеччина раніше заявила, що Україна намагалася втягнути НАТО у протистояння з РФ. І їм байдуже, що це Росія порушила міжнародні права. Це все показує, що Путіну усе сходить з рук і Європа готова погодитися на всі протиправні дії РФ.

Також стало очевидним, що Росія продовжуватиме захоплюватиме українців, не пускатиме українських кораблі в Азовське море. Через пасивну реакцію світової спільноти маємо бути готовими, що агресія на Азовському морі закінчиться перемогою Росії. А наступного року РФ почне захоплювати й Чорне море. На жаль, воювати з агресором ми не зможемо, у нас немає достатньо військової потужності.

Богдан Яременко, дипломат:

Під час саміту G20  на офіційний рівень обговорення російсько-української війни не виносилось. Українське питання було підняте у приватних розмовах європейських лідерів з Володимиром Путіним лише через трагічні події на Азовському морі. Путіну довелося постійно пояснювати позицію РФ у цьому питанні.

На саміті з боку G20 для України не було прийнято ніяких конкретних рішень щодо того, що може відбутись у зв’язку з черговою агресією й як із цього вийти. Росія отримала лише чергові «занепокоєння».

Проте все ж зараз маємо сприятливу ситуацію в інформаційному плані, але поки що не зрозуміло, як ми нею можемо скористатися і чи зробить це МЗС.

Тарас Березовець, політтехнолог, директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communications:

Позитивним для нас є те, що під час саміту G20 Україну активно обговорювали, зокрема через події у Азовському морі Путін зустрічався з Макроном, Меркель, була навіть коротка зустріч із Трампом. Перемогою України є і те, що Путін почувався некомфортно через те, що світові держави бодай морально засудили російську агресію проти України. Також російського президента публічно «відшмагав» Дональд Трамп, скасувавши зустріч із кремлівським диктатором через «Твіттер». Єдиний, кому порадів Путін, це був принц Саудівської Аравії, котрого підозрюють у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі.

Юрій Олійник, міжнародний експерт:

На цьому засіданні світові лідери частково посилили ізоляцію Путіна, оскільки Трамп відмовився зустрічатися з російським диктором і Путіна посадили поруч із принцом Саудівської Аравії, що є знаковим.

«На РФ був потужний тиск із боку Японії, яка хоче повернути собі Курильські острови»
Також на РФ був потужний тиск із боку Японії, яка хоче повернути собі Курильські острови, що є позитивним для України, оскільки так увага агресора може бути зосередженою і на це протистояння.

G20 підтримали Україну, але лише морально: не було жодних заяв про нові санкції проти Російської Федерації, не було також жодних офіційних рішень стосовно військової допомоги Україні через російську агресію. Бо підтримка і стурбованість — це добре, але нам зараз потрібна практична допомога.

На жаль, після цього саміту для України є один висновок і він украй важливий: Путін продовжуватиме свої агресивні дії, нам потрібно бути до цього готовими й озброюватися. Бо світові держави мають свої економічні інтереси щодо співпраці з агресором і вони не поспішатимуть від них відмовлятися через війну в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ