Іспанські вчені з Політехнічного університету Валенсії розробили пристрій прямого виявлення вірусу SARS-CoV-2 в повітрі. Про розробку повідомляється на сайті асоціації університетів Валенсії RUVID.

В основі системи – високочутливий біосенсор, який безперервно відстежує наявність вірусних білків SARS- CoV-2 в аерозолях навколишнього середовища.

«Стратегія превентивного контролю повинна враховувати поширення вірусу через аерозолі для ефективного пом'якшення наслідків коронавірусу, – зазначає один із авторів дослідження професор Angel Maquieira, директор Інституту молекулярного розпізнавання і технологічного розвитку Політехнічного університету Валенсії (IDM-UPV ). – Біосенсор використовує специфічні антитіла, які можуть виявляти вірус SARS-CoV-2 в повітрі ».

Для попередніх випробувань приладу вчені створили вірусоподібні частки (VLP). Ці вірусні мембранні частки імітують вірус, але не містять його геному, тобто вони безпечні з точки зору поширення хвороби.

Саме VLP SARS-CoV-2 включають чотири структурних білки вірусу: білок шипа (S), загорнутий білок (E), білок мембрани (M) і білок нуклеокапсида (N), тобто всі елементи структури вірусу, які дозволяють імунній системі розпізнавати його .

Виявивши вірусний заряд в повітрі на рівні, який може бути шкідливим для здоров'я людей, біосенсори подає попереджувальний сигнал.

«Це дуже перспективна розробка, – говорить ще один автор дослідження Sergi Morais з IDM-UPV. – Її можна використовувати в якості системи попередження і контролю для запобігання зараження COVID-19 без проведення ПЛР-тестів».

В даний час система проходить тестування в Головному університетському госпіталі міста Кастельо.

Біосенсор IDM-UPV відрізняється простотою використання, низькою вартістю і універсальністю. Автори відзначають, що в даний час на ринку немає аналогів – приладів прямого виміру вірусу SARS-CoV-2 в атмосфері.

Читайте більше актуальних новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ