Минуло вже понад рік після останніх місцевих виборів. які закріпили реформу децентралізації. Та попори те, що Львівська міська територіальна громада існує вже більше року, старостинські округи, які мали б діяти на приєднаних територіях, подосі не створені.

За проєктом ухвали, який вже кілька разів намагалась розглянути Львівська міська рада, мало б бути утворено 6 округів. 

 

До них увійдуть такі населені пункти:

  • До Винниківського старостинського округу увійде територія міста Винники Львівської міської територіальної громади Львівського району Львівської області.

  • До Дублянського старостинського округу включать територію міста Дубляни, а також сіл Ситихів, Малі Підліски, Малехів Львівської міської територіальної громади Львівського району Львівської області.

  • До Лисиничівського старостанського округу увійдуть території сіл Лисиничі та Підбірці Львівської міської територіальної громади Львівського району Львівської області.

  • Північний старостинський округ мав складатись з територій сіл Великі Грибовичі, Малі Грибовичі, Збиранка, Гряда, Воля Гомулецька, Зашків, Завадів, Зарудці Львівської міської територіальної громади Львівського району Львівської області.

  • До Брюховицького старостинського округу включать територію смт Брюховичі Львівської міської територіальної громади Львівського району Львівської області.

  • Рудненський старостинський округ складатиметься з територій смт Рудне, а також – сіл Рясне-Руське та Підрясне Львівської міської територіальної громади Львівського району Львівської області.

 

Кандидатури старост в старостинських округах Львівської міської територіальної громади будуть обирати на громадських обговореннях. (якщо буде під час ухвалення рішення така інформація)

Додамо, що рішення про створення шести старостинських округів у межах Львівської міської територіальної громади мали ухвалити під час попереднього пленарного засідання ЛМР, яке відбулось 4 листопада.

Утім за пропозицією голови фракції «Європейська Солідарність» Петра Адамика, голосування перенесли на наступне пленарне засідання через прохання громади села Рясне-Руське та Підрясне відділити їх від Рудного, створивши окремий старостинський округ. 

Зауважимо, що згідно з пропозицією, яку вніс міський голова Львова Андрій Садовий, окремий Рясненський старостинський округ створили тимчасово. Він мав би діяти до 1 січня 2023-го року,  і за цей проміжок часу профільні інституції Львівської міськради мали б  проаналізувати ефективність його роботи й визначитись, чи продовжити його на подальший час. 

Проте львівські депутати не погодились на такий варіант розв'язання питання, адже він порушує ряд фундаментальних принципів роботи органів місцевого самоврядування. Рішення про ліквідацію «експериментального» старостинського округу ухвалює не міський голова, а міська рада, що є вкрай важливо. 


За словами лідера фракції ВО «Свобода» Руслана Кошулинського, сам термін «експериментальний» не може бути застосований для старостинського округу, адже це питання. яке стосується живих людей, які мають отримати ясність стосовно подальших перспектив. 

То ж чому Андрій Садовий так рішуче виступає проти створення окремого старостинського округу для Рясне-Руської, та коли чекати нарешті остаточно утвердження старост для приєднаних до Львова громад?


Про це говоритимуть сьогодні, о 19.15, в прямому етері Народного Толк-шоу на телеканалі NTA. Стежте за трансляцією на YouTube та у соціальних мережах проєкту. 

ІА "Вголос": НОВИНИ