Нову сучасну українську школу майже збудували, всередині наповнили сучасним обладнанням. Проте повернулися до життя без електрики. В цій школі – у Нижній Яблунці Турківського району – світла немає вже більше як місяць. Діти навіть не можуть помити руки, а туалет доводиться зливати вручну.

Кожної перерви прибиральниці із відрами бігають по воду до криниці, яка поруч зі школою. Треба стільки рідини, що рівень води у колодязі вже впав. Якби не нещодавні дощі, то б і зовсім не могли прибрати у туалетах. Через відімкнення світла їх зараз у школі тільки два на майже 300 учнів.

У школі скоротили уроки та перерви

«Після перерви миємо. Знаєте, як багато треба води?! Після уроків теж треба всі класи позамітати, помити», – розповідає із відрами у руках прибиральниця Ольга.

Темні коридори та відімкнені екрани. У навчальному закладі змушені були скоротити уроки та перерву аби школярі швидше йшли додому. Майже не можливо вивчати хімію та інформатику, бо вони потребують практичних занять; комп’ютери стоять без діла.

«Нас забезпечили прекрасно, ми маємо ноутбуки, телевізори. Але скористатися цим не можемо. І батьки обурені, деякі навіть дітей не хочуть впускати до школи, коли немає світла», – каже вчителька початкових класів Валентина Слива.

Педагоги змушені вигадувати нові способи, як донести цікаву інформацію до дітей, особливо молодших класів. Показують різні пізнавальні відео на своїх мобільних телефонах. Проте екран маленький, а підзарядити телефон у школі теж не можливо.

Правила гігієни недоступні для учнів

Правила гігієни, особливо під час пандемії коронавірусу, для дітей цієї школи теж недоступні. Помити руки можна лише вологими серветками.

«Не можна навіть піти в їдальню поїсти. А ми любили туди ходити на перервах. Подивитися мультики на телевізорі теж не можна», – розповідає учениця 1-го класу Ангеліна Титчак.

«Ми раніше працювали біля інтерактивних дошок, але зараз немає світла і ми не можемо показувати презентацію, щоб бачили всі учні. Мусимо все роздруковувати на листках», – додає учениця 9-го класу Христина Мишковська.

Без гарячих обідів

У похмурі дні дітям і зовсім складно писати за партою, особливо тим, хто носить лінзи чи окуляри. А відсутність гарячих обідів для батьків стала цілою проблемою. У молодшій школі навчаються двоє дітей Людмили.

«У мого сина є проблеми із кишково-шлунковим трактом. Для нього дуже важливе харчування. І зараз ті всі умови є порушені. «Сухом’ятку» їсти йому не можна. Намагаюся давати до школи зі собою щось корисне. Але ще і через відсутність світла страждає зір. А в когось із школярів він вже поганий», – скаржиться мама одного із учнів школи і по сумісництву голова батьківського комітету навчального закладу Людмила Ляхович.

За електрику школа платить через посередника

Така ситуація сталася із школою через доволі абсурдні причини. Цей навчальний заклад будують вже 12 років. Виділили 54 млн гривень. Наразі готові 78 відсотків школи. Проте попередня будівля, де навчались діти була повністю аварійною. Відтак, малечу мусили переселити у недобуд. Учнів перевели до нового приміщення, коли другий корпус був ще на стадії будівництва. Відповідно, за електрику школа платить через посередника – фірму забудовника – «Багор».

«Відділ освіти і школа регулярно передає показники. І відділ освіти проплачує регулярно усе. А фірма «Багор» заборговує перед залізницею і обленерго», – пояснює директорка Нижньояблунської опорної загальної середньої освіти Олександра Стояк.

Чому ж ТОВ «Багор» гроші від освітян бере, а комуналки не платить пробуємо дізнатись у власника фірми – Петра Тимчишина. Але на наші дзвінки він так і не відповів.

«З директором фірми «Багор» я маю через день зв’язок. Сьогодні він вже мені навіть не відповідає. Сказав, що перекриті були рахунки і вони не могли сплачувати», – пояснює ситуацію директорка.

У відділі освіти думають, як вирішити проблему

Рахунки вже розблоковані, а проплати досі немає.

«Якщо він стане банкротом, тоді можна би було нам якось це вирішити. Наразі фірма «Багор» на контакт не йде, – каже начальниця відділу освіти Боринської селищної ради Оксана Манюх.

Наступного тижня у селищній раді мають провести нараду, аби вирішити як далі діяти у цій ситуації. Щоб встигнути включити світло у школі до вересня. Батьки готові їхати з протестом до Львівської ОДА, щоб там на їхню проблему нарешті звернули увагу.

Юлія Бундз

 

ІА "Вголос": НОВИНИ